Politiikkaviikko avaa päätöksenteon kiemuroita – ”on sitten keväällä jotain, mitä odottaa”

Emmi Rintamäenpää osallistuu yhdeksäsluokkalaistensa kanssa lokakuussa ensi kertaa järjestettävälle Politiikkaviikolle.

Yläkoululaisten yhteiskuntaopin tunti alkaa keskustelulla päivänpolttavista aiheista. Oppilaista monet ovat katsoneet edellisillan uutiset tai silmäilleet aamun sanomalehteä.

Näin yhteiskuntaoppia opettava äidinkielen lehtori Emmi Rintamäenpää herättelee oppilaidensa kiinnostusta yhteiskunnallisiin aiheisiin Toivolanrannan yhtenäiskoulussa Peräseinäjoella.

– Vähitellen lukuvuoden mittaan huomaa, miten oppilaiden tietämys ja toivon mukaan kiinnostuskin lisääntyvät. Keskusteluissa alkaa vilahdella poliitikkojen ja puolueiden nimiä, hän kuvailee.

Emmin mukaan paras keino saada nuoret kiinnostumaan politiikasta on käsitellä sitä käytännön esimerkkien kautta.

– Paneudumme vaikuttamiseen laajasti keväällä vaalien aikaan. Silloin mediassa on paljon esillä sitä käytäntöä, josta saa lihaa teorian päälle.

Emmi aikoo ottaa yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja poliittisen päätöksenteon ysiensä kanssa muutamalla oppitunnilla puheeksi myös lokakuisella Politiikkaviikolla.

Ensimmäistä kertaa järjestettävältä teemaviikolta hän toivoo erilaisia virikkeitä ja materiaaleja oppitunneille politiikan käsittelyyn.

– Toivon, että syksyn maistiainen sytyttäisi oppilaiden kipinän aiheeseen. On sitten keväällä jotain, mitä odottaa.

Mikä Politiikkaviikko?

  • Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi järjestää kautta aikain ensimmäisen Politiikkaviikon 29.10.–2.11.2018. Tarkoitus on lisätä nuorten ymmärrystä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. OAJ on mukana kumppanina.

  • Viikko on tarkoitettu yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille.

  • Allianssin nettisivuille on tulossa oppimateriaaleja päätöksenteosta, puolueista ja omista vaikutusmahdollisuuksista. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ympäri vuoden.