Pistarit: Päästöjä jäljittämässä

Kehittämisasiantuntija Helena Miettinen Helsinki Business Collegesta koordinoi oppilaitoksensa hiilijalanjäljen laskennan. Päämääränä siintää hiilineutraalius.

Oppilaitoksen hiilijalanjäljen laskeminen on niin mutkikasta, että ihmettelet vieläkin, miten se tehtiin.

Ei se mitenkään hankalaa ollut. Mukana oli asiantuntija Tuula Pohjola, joka on kehittänyt väitöskirjassaan yrityksen ympäristöasioiden mallinnuksen. Hänen avullaan pääsimme maaliin runsaassa kolmessa kuukaudessa.

Laskimme, mistä hiilijalanjälkeä kertyy. Sitä kertyy tietenkin toiminnasta, kuten kiinteistöjen energiankulutuksesta, sekä henkilöliikenteestä ja hankinnoista.

 

Julkisen liikenteen käyttämisessä olitte mallioppilaita jo ennen laskentaa. Sijaitseehan oppilaitoksenne aivan Pasilan aseman naapurissa.

Näin on. Mutta olimme positiivisesti yllättyneitä siitä, miten paljon meillä ajetaan myös fillarilla töihin. Saamme olla tyytyväisiä tilanteeseen. Parantamisen varaa on aina, mutta ei enää paljon.

 

Laskennan seurauksena havahduitte opettajien intoon tulostaa kaikkea mahdollista. Nyt talon ainoa tulostin on lukkojen takana, ja avaimen saa rehtorilta maanantaisin ja torstaisin kello 10–11.

Hahhah, ei sentään niin lujaa kuria. Meille on myönnetty WWF:n Green Office -merkki ensimmäisen kerran jo 2010. Paperin säästämiseksi käytämme sähköistä oppimisympäristöä. Jos on välttämätöntä tulostaa asiakirjoja, suosittelemme aina kaksipuolista tulostusta.

 

Biojätteenne määrä on kutistunut olemattomiin sen jälkeen, kun keittäjä alkoi annostella ruoat myös henkilökunnalle.

Kyllä me ihan itse annostelemme ruoat. Mutta on tietenkin tärkeää, että ruokahävikkiä olisi mahdollisimman vähän. Ruokalamme esimerkiksi myy ylijääneitä annoksia edullisesti mukaan.

 

Seuraavaksi pureudutte energiankulutukseen. Henkilöstö saa äänestää, lasketaanko huonelämpötiloja yhdellä asteella vai pannaanko pari luokkaa kylmilleen.

Ei ihan noin radikaaleihin toimiin ole lähdetty. Jos joitakin luokkia ei tarvittaisi, totta kai niitä kannattaisi pitää viileämpinä – mutta ei niitä, joissa on opiskelijoita ja henkilökuntaa!

 

Helsinki Business College aikoo olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2030. Tavoite on kunnianhimoinen.

Kyllä. On siinä tekemistä, mutta opiskelijamme ovat sivistyneitä ja opettajat valistuneita. He ottavat kyllä nämä asiat arjessa helposti huomioon.

 

Oppilaitoksen hiilijalanjälki

  • Hiilijalanjälki perustuu tuotannon elinkaariarviointiin. Se kertoo, kuinka paljon ilmastopäästöjä toiminnassa syntyy.
  • Helsinki Business Collegen yhden vuoden hiilijalanjälki laskettiin oppilaitoksen ydin- ja tukitoiminnoille. Huomioon otettiin kiinteistöjen energiankulutus ja jätemäärät, henkilöliikenne sekä tuotelajikohtaiset hankinnat.
  • Laskennan teki tekniikan tohtori Tuula Pohjola konsulttiyhtiö CR-netistä.