Ope suosittelee: Hätkähdyttäviä kuvia ja arkkitehtuuria

Tästä opin
Sarjakuvakirja naiseksi kasvamisesta on havahduttava. Sukupuoli ei ole aina selviö. Omankin lukioni terveyskyselyissä ovat vaihtoehdot tyttö, poika, muu. Kirjan yhdeksän kertomusta kuvaavat tytöille kasautuvia kärsimyksiä, kyseenalaistavat ulkonäkönormeja ja rikkovat tabuja. Teksti on rajua ja piirrokset voimakkaita – kuten sukupuolielinten kuvia. Teos tuo myös taustatietoa nuorten pahoinvoinnista.
Riina Tanskanen: Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä. Into-kustannus 2021.

 

Tähän haluan tarttua
Osuin netissä minulle tuntemattomien kirjoittajien teokseen, jossa on rauhoittumisharjoituksia kaikenikäisille. Kiinnostuin, koska olen pitänyt lukiossa itseä kuuntelevan ilmaisun kursseja. Nykyihmisen haasteita ovat impulssien hallinta ja omassa keskuksessa lepääminen.
Kaisa Aitlahti ja Satu Reinikainen: Uusia polkuja rauhoittumiseen. Lasten keskus 2021.

 

Tästä innostun
Kävin opiskelijoideni kanssa Jyväskylässä Wivi Lönnin itselleen piirtämässään talossa, kun ohjasin näytelmää Wivi Lönn ja rumuuden lähettiläät. Lönn innostaa henkilökohtaisistakin syistä. Synnyin Jyväskylän Kuokkalan kartanossa, joka oli taannoin synnytyslaitos, ja työpaikkani on Joensuun yhteiskoulu. Molemmat suunnitteli Lönn. Vietämme aina toukokuussa Wivi Lönn -juhlaa, jossa julkistamme vuoden taiteilijat, kolme opiskelijaamme.
Eläköön Wivi Lönn! Näyttely Arkkitehtuurimuseossa 8.1.2023 saakka.

 

Vinkit antoi Joensuun yhteiskoulun lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori ja musiikkiteatterin ohjaaja Kirsi Jaatinen. Häntä inspiroi joensuulainen kulttuuriosuuskunta Pokka ja sen oma taideyllätyksiä tarjoava konsepti Salataidekapakka.