Nielaisiko opintovapaa loma-ajan palkan? Huomioi nämä, jos olet anomassa pitkää palkatonta virkavapaata

Haaveiletko opintovapaasta? Oletko kunnallisen perusopetuksen tai lukion, taiteen perusopetuksen tai vapaan sivistystyön opettaja? Pitkällä virkavapaalla voi olla yllättäviä vaikutuksia palkkaasi. Lue nämä ohjeet, niin et jää ilman loma-ajan palkkaa.

Kun haet pitkää eli yli viikon pituista palkatonta virkavapaata, mieti samalla, mitä lyhyitä lomia ajanjaksoon liittyy. Lyhyitä lomia ovat syys-, joulu-, talvi- ja pääsiäisloma.

 

Pitkällä virkavapaalla olet oikeutettu loma-ajan palkkaan, kun teet vähintään 15 opetuspäivää koulun lyhyttä lomaa ennen, sen jälkeen, tai hajautettuna loman molemmin puolin lomaa.

Esimerkiksi jos haet yli viikon kestävää opintovapaata ennen joululomaa, saat loma-ajalta palkan, jos olet töissä vähintään 15 opetuspäivää ennen tai jälkeen joululoman tai yhteensä 15 opetuspäivää joululoman molemmin puolin.

 

Viidentoista päivän sääntö koskee ennen kaikkea lakisääteisiä pitkiä virkavapaita, kuten opintovapaata ja perhevapaita.

Harkinnanvaraisten virkavapaiden kohdalla työnantajan kuuluu ohjeistaa, miten niitä haetaan ennen tai jälkeen koulun lyhytaikaisia lomia ja miten ne vaikuttavat loma-ajan palkkaan.

Lakisääteiset virkavapaat täytyy myöntää niin kuin ne haetaan, harkinnanvaraisten myöntämisestä päättää työnantaja.

 

Jos palkaton virkavapaa kestää yli 60 päivää, sillä on vaikutusta myös kesäajan palkkaan. Sääntöä ei sovelleta palkattomiin raskaus- ja vanhempainvapaisiin, ensimmäiseen hoitovapaajaksoon eikä palkattomiin sairauspoissaoloihin. Kesäajan palkan vähennystä ei myöskään tehdä, jos palkaton virkavapaa on anottu 16.6. asti tai jos vapaa kestää yhteensä 12 kuukautta.

Kun aiot hakea mitä tahansa palkatonta virkavapaata ennen koulun lyhytaikaista lomaa, varmista esihenkilöltäsi, miten kyseinen virkavapaa vaikuttaa loma-ajan palkkaan.

Ota yhteyttä luottamusmieheen aina ennen virkavapaan hakemista, jotta vältät turhat palkanmenetykset. Hae virkavapaata aina kirjallisesti.

 

 

Palkattomista virkavapaista kertoi OAJ:n erityisasiantuntija Anneli Vainik.

 


 

Onko sinulla palkkauksesta tai työehdoista kysymys, johon vastaaminen auttaisi myös kollegojasi? Lähetä kysymys osoitteeseen riitta.korkeakivi@oaj.fi. Aihekenttään otsikko Kysy palkasta ja työehdoista.

 

 


 

Käytämme Joku roti -logoa jutuissa, jotka käsittelevät OAJ:n Joku roti -kampanjan sisältöjä. Tutustu kampanjaan: oaj.fi/jokuroti