Jääkiekkomailoista tehtyjä koreja, kakkuvuoista muotoiltuja korutelineitä, skeittilaudoista muokattuja valaisimia. Muun muassa tällaisia kiertotaloustuotteita syntyi ennen joulua Vihdin Nummelassa ammatillisen oppilaitoksen Luksian kurssilla, jolla artesaanialojen opiskelijat opiskelivat tuotekehitysprosessissa toimimista.
Vähintään puolet tuotteiden materiaaleista piti olla kierrätettyjä. Kurssin opettajan Marika Vanhatalon mukaan se on opettavaista, koska kierrätetyistä materiaaleista on vaikeampi tietää, ovatko ne tarpeeksi kestäviä käyttötarkoitukseen.
– Laatutietoisuus ja materiaalien tuntemus kasvavat, Marika sanoo.
Kiertotalousajattelu ja kierrätys on näkynyt yhteisiä tutkinnon osia opettavan Marikan työssä jo vuosia. Hän on opetuksessaan esimerkiksi pyrkinyt huomioimaan tuotteiden elinkaaren.
– Kun tekee uusia tuotteita, pitää olla vastuullinen siinä, että tekee hyviä ratkaisuja maapallon näkökulmasta.
Uutta ennen joulua pidetyllä kurssilla oli kuitenkin kokonaisvaltaisuus. Opiskelijoiden tuotteista rakentui kokonainen What if -mallisto, joka saatiin myyntiin oppilaitoksen omaan koulutuskierrätysmyymälään Lukstoreen. Niinpä opiskelijoiden piti miettiä myös brändäämistä, markkinointia ja hinnoittelua.
– Ja kun sitten näkee tuotteensa myynnissä, niin onhan se aika palkitsevaa, Marika toteaa.
Joulun alla lanseerattu mallisto ei toistaiseksi ole mennyt kovin hyvin kaupaksi. Se suunnattiin nuorille, jotta oppilaitoksen omat opiskelijat löytäisivät kaikille avoimeen Lukstoreen aiempaa paremmin.
Käytännönläheisesti Luksiassa
- Liiketalouden opiskelijat pyörittävät viime syksynä avattua Lukstore-myymälää, jossa myydään pääosin lahjoituksena saatua kierrätystavaraa.
- Artesaanialojen opiskelijat tekivät ennen joulua kiertotaloustuotteista koostuvan What if -malliston.
- Design-tekstiilien valmistamisen opiskelijat tekevät parhaillaan kiertotalousajattelun mukaista vaatemallistoa.