Marko Tolonen: Opetusvideo on melkein yhtä hyvä kuin lähiope

Asiastaan innostunut live-ope on paras, mutta hyvin tehty videotallenne kulkee ihan kannoilla, sanoo lähiopetuksen ja sähköisten opetusmenetelmien tehokkuutta korkeakouluopinnoissa tutkinut lehtori Marko Tolonen.

“Jos opettaja onnistuu tartuttamaan innostuksensa opiskelijaan, opiskelija keskittyy ja oppii.

Tutkimuksemme keskeinen tulos on, että tähän ei välttämättä tarvita lähiopetuksen vuorovaikutusta. Hyvä opetusvideo voi olla lähes yhtä tehokas kuin perinteinen lähiopetus.

Vertailimme Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteisessä tutkimuksessa oppimisen tehokkuutta neljällä eri opetusmenetelmällä. Vertailtavina olivat perinteinen lähiopetus, videovälitteinen etäopetus, videotallenne ja äänitallenne.

Tutkimukseen osallistui 166 lääketieteen opiskelijaa Itä-Suomen yliopistosta ja 135 Savonian ensihoitajaopiskelijaa. Opiskeltava asia oli lapsen hengitysvaikeuden tunnistaminen, joka on vaativa tehtävä kokeneelle ammattilaisellekin.

Osaamista mittasimme kolmessa aikapisteessä: ennen opetusta, heti sen jälkeen ja 5–7 viikon kuluttua opetuksen päättymisestä.

 

Opiskelijat oppivat kaikilla tutkituilla menetelmillä, mutta vain videotallenne oli tehokkuudeltaan verrattavissa lähiopetukseen.

Äänitallenne ja striimattu etäopetus pärjäsivät selvästi huonommin. Erityisesti etäopetukseen kannattaa suhtautua varauksella.

Tärkein pedagoginen syy etäopetuksen heikkoon menestykseen oli se, että striimattuun oppituntiin on vaikea keskittyä.

Keskittymisessä puolestaan auttaa innostava opetus. Ruudun välityksellä tapahtuva live-oppitunti ei liene erityisen innostava tilanne sen enempää opettajalle kuin opiskelijallekaan.

Sen sijaan innostus välittyi tutkimuksessa käytetyltä videotallenteelta. Opetuksesta huolehti kahden opettajan duetto, ja oppituntiin liittyi myös tekemistä. Opiskelijat ottivat tuntumaa hengitysvaikeuteen muun muassa hengittämällä pillin läpi ja hengitysääniä piirtämällä.

Keskittyminen vaikutti paljon myös äänitallenteiden eli podcastien tehokkuuteen. Äänitallenteeseen pystyi keskittymään hyvin noin puolet opiskelijoista – ja ne, jotka siihen pystyivät, myös oppivat.

Podcast on tutkituista menetelmistä ainoa, jonka ohessa voi tehdä jotakin muuta, vaikkapa lenkkeillä. Tutkimuskirjallisuuden perusteella kevyt puuhastelu opetusta kuunnellessa ei vaikuta oppimistuloksiin.

 

Teknologiaan perustuvilla opetusmenetelmillä voi siis saada paljon aikaan, mutta fyysisesti läsnä olevaa opettajaa ne eivät korvaa.

Hyvä opetusvideo ja lähiopetus kannattaisi kuitenkin yhdistää.

Kyse on resurssien riittävyydestä: onko järkevää käyttää vähiä läsnäolo-opetustunteja siihen, että aina aloitetaan alusta?

Opetuksen voi rakentaa niinkin, että aluksi tutustutaan videolta opetettavaan kokonaisuuteen ja vasta sen jälkeen siirrytään yksityiskohtia tarkentavaan perinteiseen opetukseen.

 

Olen opettanut ensi- ja akuuttihoitoa Savonia-ammattikorkeakoulussa parin vuosikymmenen ajan, ja opiskelijapalautteen perusteella olen onnistunut työssäni hyvin.

Jossakin vaiheessa aloin miettiä, mikä opetuksessani toimii. Kipinä tutkimukseen tuli näistä mietteistä.

Lääketieteen opiskelijalta saamamme palaute kertoo, että open asenne voi välittyä myös videolta:

”Olen huomannut, että opettajan oma innostus opetettavaa asiaa kohtaan vaikuttaa hyvin paljon opiskelijan oppiskokemukseen ja aiheesta kiinnostumiseen, ja tässä se kyllä toteutui”.

 

Mistä on kyse?

Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun tutkimuksessa vertailtiin keskenään perinteistä lähiopetusta, videovälitteistä etäopetusta, videotallennetta ja äänitallennetta. Avainsanana oli innostavuus.

 

Tutkimusartikkelit

  • Comparison of remote learning methods to on-site teaching -randomized, controlled trial. BMC Medical Education 2023.
  • The effect of promoting factors on learning by four different delivery modes. BMC Medical Education 2024.