Kuumia aaltoja ei tarvitse hävetä tai salailla

Vaihdevuodet eivät ole asia, jota pitää salailla ja hävetä. Äidinkielenopettaja Tiina Salonen peräänkuuluttaa luontevaa suhtautumista naisen kehoon.

Yleensä Tiina Salonen oli palellut luokassa, mutta yhtenä päivänä hänellä olikin äkkiä tosi kuuma.

– Sitten tajusin: nyt alkoivat vaihdevuodet.

Menopaussin alkutahdit lyötiin vuosi sitten, kun Salonen oli täyttänyt viisikymmentä. Hän opettaa espoolaisessa Olarin koulussa suomen kieltä ja kirjallisuutta.

– Hikipuuskan yllättäessä saatan sanoa oppilaille, että tulipas kuuma. Tuntuu, että on pakko jotenkin kommentoida, kun on tulipunainen ja hiki valuu.

Salonen kaipaa luontevampaa suhdetta ihmiskehon toimintoihin.

– Ajattelen, että ihmiselle voi tulla hiki milloin tahansa. Balettitunnillakin hikoilen kuin sika.

Oppitunneilla hän suosii kerrospukeutumista.

– Mieluummin kevyt neulevillatakki kuin villapaita. Villatakin voi helposti riisua, kun tulee kuuma.

 

Viidenkymmenen vuoden ikä ja vaihdevuosien alkaminen on tarkoittanut Saloselle esimerkiksi aiempaa hitaampaa palautumista, pyöristymistä ja alakuloa.

Öisin Salonen heräilee siihen, että yöpaita on hiestä märkä.

– Yleensä olen ollut hyvä nukkuja. Aluksi se oli šokki, etten enää saa yhtenäistä yöunta. Aika pian tajusin, että jos alan stressata heräilyjä, se pahentaa tilannetta. Onneksi nukahdan aika nopeasti uudestaan.

Salonen uskoo, että tilanteen lempeä hyväksyminen ja kiinnostava tekeminen auttavat. Hormonihoitoja hän ei ole ainakaan vielä käyttänyt, koska hormonaalinen ehkäisy ei ole aiemmin sopinut hänelle.

On pakko jotenkin kommentoida, kun on tulipunainen ja hiki valuu.

Jos sulla on ne tai jos sulle tulee niitä roskia, toimi tällä tavalla.

Salosta on nuoresta asti ärsyttänyt salaileva suhtautuminen kuukautisiin.

– Ennen side piti kuljettaa jossakin salapussissa vessaan, ja kun seuraan omia oppilaitani, sama meininki näyttää jatkuvan edelleen, opettaja ihmettelee.

Myös halventava puhe puolukkapäivistä, mummotaudista ja kärttyisistä akoista ottaa Salosta päähän.

– Jos on nukkunut huonosti, on kärttyinen, oli minkä ikäinen tahansa. Ja viisikymppinen nainen voi olla kiukkuinen myös vaikkapa siksi, että tiskikonetta ei ole tyhjennetty.

Ruumiintoimintoihin liittyvä häpeä on tuttua Salosellekin.

– En toki ole valtoimenaan piereskelyn kannalla, mutta minustakin tuntuu haastavalta sanoa kahvipöydässä hei, olen Tiina ja minulla on vaihdevuodet.

 

Tiina Salonen ja monet muut naiset kertoivat nimettöminä vaihdevuosistaan juuri ilmestyneessä kirjassa Virtaa vaihdevuosiin.

Puhuminen aiheesta on tärkeää, mutta Salosen mielestä on jokaisen naisen oma asia, haluaako vaihdevuosistaan kertoa, ja jos niin kenelle.

– Yläkouluikäisille ei tee mieli sen enempää avautua, kun heillä itselläänkin on tekemistä oman muuttuvan ruumiinkuvansa kanssa. Itseäni nuoremmalle esimiehelle ei ole tehnyt myöskään mieli puhua. Luontevimmin juttua syntyy tanssitunneilla käyvien kavereiden kanssa.

Salonen on suorapuheinen ihminen, mutta oppilaiden kanssa täytyy olla sanoista tarkka.

– Yläasteikäiset ovat herkkiä ihmistaimia, ja heidän kanssaan pitää kuulostella, mitä voi sanoa. Esimerkiksi eri kulttuureista tulevilla nuorilla seksi voi olla tabuaihe, josta tytöt eivät voi puhua samassa tilassa poikien kanssa.

 

Salonen luonnehtii itseään kuvainhaastajaksi, jonka mielestä ihmisten jaottelu naisiin ja miehiin on ollut aina vähän tyhmää.

– Lomakkeissa vastaan muu, jos sukupuolta kysytään.

Naisiin liitetyt viittaukset heikkoudesta, tyhmyydestä sekä huonosta juoksu- ja heittotyylistä ovat rasittaneet Salosta aina.

– Kasvoin kyllä poikien keskellä, mutta toisaalta hengasin mummon kanssa tosi paljon. Nuoruudessani naiset eivät voineet mennä armeijaan, ja se oli minulle kova paikka. Innostus maanpuolustukseen tuli ehkä omalta isoisältäni, joka oli sotaveteraani.

Salonen on ollut Rohkeasti kansallispuvussa 2020 -kalenterimalli. Hän pukeutuu mielellään myös miesten kansallispukuihin.

– Olin aina halunnut luukkuhousut ja nyt sain rohkeutta ne myös hankkia. Miesten vaatteet ovat mukavia ja niissä on kunnon taskut. Omistan esimerkiksi Hämeenkyrön sekä Espoon miesten kansallispuvun.

Salonen on tyytyväinen siihen, että hän on nainen – etenkin viisikymppinen nainen.

– Tämä on kyllä aika siistiä! Lapset ovat jo isoja, ja voin harrastaa mitä huvittaa. Pistää kaupan makaronilaatikon mikroon lämpenemään ja lähteä tanssitunnille.