Juuri nyt: Katse veteen

Minna Vahtolan mukaan kummikouluyhteistyö saa ympäristöteemat elämään koulun arjessa.

Elintärkeä vesi on yksi Espoon Iivisniemen koulun tämän lukuvuoden teemoista. Myös nelosluokan opettaja ja koulun ympäristöraadin vetäjä Minna Vahtola on oppilaidensa kanssa tutkinut veden kiertokulkua ja lähivesiä sekä perehtynyt vastuulliseen vedenkäyttöön.

Iivisniemen koulu on jo toista kertaa Helsingin seudun ympäristöpalvelujen eli HSY:n kummikouluna. Lukuvuonna 2015–2016 koulun teemana oli kestävä kulutus.

– Koulun ympäristötiimi suunnittelee kokonaisuuden yhdessä HSY:n ympäristökasvattajan kanssa. Tarjolla on paljon valmista sisältöä, mutta koulu voi päättää itse, miten laajasti haluaa teemaa toteuttaa, Minna kiittelee.

Ympäristökasvattajan pitämien oppituntien lisäksi ympäristöpalvelujen kokonaisuuteen kuuluu paljon tekemistä ja havainnointia. Minna toivoo, että oppilaat oivaltaisivat esimerkiksi sen, miten vettä voi säästää ja miten jokainen voi vaikuttaa vesien puhtauteen.

– Parhaillaan alakoululaiset tarkkailevat koulun lähiympäristössä kaikkea veteen liittyvää. He valokuvaavat löytämiään ongelmapaikkoja ja yrittävät keksiä ratkaisuja. Kameroihin on tallentunut muun muassa koulun pihalle kerääntyneitä isoja vesilätäköitä ja vuotava vessanpönttö.

Kouluun on kummikouluohjelman myötä perustettu ympäristöraati. Raatiin kuuluvien oppilaiden eli ympäristöagenttien tehtävänä on välittää tietoa luokkakavereilleen sekä ideoida ja toteuttaa ympäristötekoja.

– Oppilaat ovat vieneet sanaa myös koteihin, esimerkiksi ohjaamalla vanhempiaan jätteiden lajitteluun.

Ympäristösisältöjä opetukseen

  • Helsingin seudun ympäristöpalvelut on tarjonnut maksutonta ympäristökasvatusta pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kummikouluille jo yli kymmenen vuoden ajan.

  • Kummikouluille on valmiita oppitunteja ja -materiaaleja sekä koulutusta opettajille. Tarjolla on kaksi kokonaisuutta: elintärkeä vesi ja kestävä kulutus. Oppilaita ja opettajia neuvovat ympäristökasvattajat.

  • Kummikouluksi haetaan keväisin. Ensi lukuvuoden haku on jo päättynyt.

  • HSY:llä on tarjolla maksuttomia oppimateriaaleja muillekin kuin kummikoululaisille.