Juuri nyt: Kunnossa inttiin -kurssilla nuoret saavat elämysliikuntaa armeijaolosuhteissa

Porilainen liikunnanopettaja Anne Varis vei lukiolaiset armeijaan kuntoilemaan. Kurssi oli jymymenestys.

Liikunnanopettaja Anne Variksen lauantaiaamu alkoi kello 6.20 aamulenkillä sateessa. Kouluttaja Niinisalon varuskunnassa ampaisi juoksuun – perässä pinkoivat Varis ja 45 lukiolaista.

Variksella oli jalassaan koon 43 saappaat, koska kokoa 35 ei varuskunnasta löytynyt.

– Mutta olipa virkistävä aamunavaus! hän kehaisee.

Porin suomalaisen yhteislyseon lukio järjesti nyt toistamiseen liikunnan valinnaiskurssin, jossa tutustuttiin Puolustusvoimiin.

Anne Varis ajatteli, että kuntoilu armeijassa sopisi oivasti kurssitavoitteisiin: se tukisi opiskelijan jaksamista elämyksellisen liikunnan kautta. Niinpä hän otti yhteyttä Maanpuolustuskoulutusyhdistykseen ja suunnitteli kurssin reservin kapteenin kanssa.

– Jakson alussa oppilaat miettivät, miten haluaisivat kehittää kuntoaan. He laativat kunto-ohjelman ja pitävät siitä päiväkirjaa kurssin ajan, Varis kertoo.

Viikonloppu Niinisalossa on kurssin huipennus. Nyt siihen kuului muun muassa yö itse pystytettävässä puolijoukkueteltassa, jossa pidettiin kipinä- ja yövartiota. Lisäksi oli ryömimistä ja kiipeilyä esteradalla, metsämarssia ja itsepuolustusta.

– Harjoitukset tukivat yhteistyötaitoja ja toisten kunnioitusta. Ketään ei jätetty pulaan.

Suurin osa kurssilaisista oli tyttöjä. Kohtelu oli hieman lempeämpää kuin armeijassa, mutta komentamisestakin sai esimakua. Ja kun kouluttaja kysyi, kuinka moni haluaa armeijaan, suurin osa nosti kätensä.

Ensi kevään kurssi on jo täynnä.

Kunnossa inttiin, intissä kuntoon

  • Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestää jatkuvasti kursseja oppilaitosten kanssa. MPK kehottaa opettajia ottamaan yhteyttä kurssiyhteistyöstä oman alueensa koulutuspäällikköön.
  • Esimerkiksi Kunnossa inttiin -kurssi pyrkii valmistamaan nuoria siihen, mikä armeijassa odottaa. Yksi taustatekijä on, että varusmiesten kunto on ennätyksellisen alhaalla.
  • Porin yhteislyseon lukion viikonloppu Niinisalossa kyyteineen ja ruokailuineen maksoi kullekin oppilaalle 20 euroa.