Juhlakalenteri laajentaa maailmankuvaa

Tiina Kähärän mukaan juhlakalenteri tutustuttaa kulttuuriseen moninaisuuteen ja ohjaa arvostamaan luokkakaverin perinteitä.

Kun Suomessa vietetään pääsiäistä, theravada-buddhalaiset juhlivat uutta vuotta ja juutalaiset pesach-juhlaa Egyptin orjuudesta vapautumisen kunniaksi. Nämä ja monet muut juhlat löytyvät Fokus- ja Ad Astra -yhdistysten toteuttamasta juhlakalenterista.

Luokanopettaja Tiina Kähärälle juhlakalenteri on yksi hyvä työväline, jonka avulla voi tutustuttaa oppilaat kulttuuriseen moninaisuuteen. Merilahden peruskoulussa Helsingissä työskentelevä Tiina opettaa tällä hetkellä luokkaa, jossa puhutaan 11:tä eri kotikieltä.

– Juhlakalenterin avulla voi ohjata oppilaita arvostamaan oman perinteen ja kulttuurin lisäksi luokkakaverin perinteitä, kulttuuria ja kieltä. Samalla toteutuu uuden opetussuunnitelman ohjeistus siitä, että jokaisen oppilaan kieli- ja kulttuuri-identiteettiä tuetaan.

Juhlakalenterin käyttö toimii luontevana osana koulupäivän arkea. Nykyisen ekaluokkansa kanssa Tiina ei ole vielä ottanut kalenteria käyttöön, mutta aiempien oppilaiden kanssa oli tapana joka kuukauden alussa avata sähköinen kalenteri, josta katsottiin, mitä juhlia kuukauteen osuu.

– Lisäksi oppilaat saivat halutessaan lisätä painettuun kalenteriin omia juhliaan. Seinäkalenteriin ilmestyi sekä perheeseen että omaan kulttuuriin liittyviä juhlia.

Juhlat herättivät luokassa paljon keskustelua, ja oppilaat olivat kiinnostuneita kuulemaan muiden tavoista juhlia.

– Lapset eivät yleensä halua erottua ryhmästä vaan olla osa meidän luokkaa. He saivat itse päättää, haluavako kertoa siitä, mitä juhlia viettävät. Pyrin tekemään asiasta hyvin arkisen: Nämä ovat meidän luokan juhlia. Moninaiseen luokkaan mahtuu monenlaisia juhlia.

Diginä tai paperina

  • Lasten ja nuorten parissa monikulttuurisuustyötä tekevän Ad Astran ja kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokuksen toteuttama juhlakalenteri ilmestyy vuosittain elokuussa.
  • Kalenteri on ladattavissa ilmaiseksi netistä. Digikalenterissa on tietoa jokaisesta juhlasta. Saatavilla on myös maksullinen paperiversio.
  • Juhlakalenterissa on kaikenlaisia juhlia, ei siis pelkästään uskonnollisia. Kalenteria kehitetään koko ajan ja uusia juhlaehdotuksia otetaan vastaan.