Hyvinvoinnin taika tapahtuu metsässä

Toni Männistö on tyytyväinen opiskelijoiden ideoimiin metsäresepteihin. Oppituntien tunnelmaan voi vaikuttaa pelkällä luontovideon pätkällä.

 

Toni Männistö, Tietojenkäsittelyn lehtori ja tutkintovastaava, Tampereen ammattikorkeakoulu

 

”Tamkissa alkoi viime vuonna hanke, jossa eri alojen opiskelijat kehittävät itselleen hyvinvointia tukevia metsäreseptejä.

Halusin heti mukaan, sillä tietojenkäsittelyn opiskelijoiden hyvinvointi on huolettanut minua pitkään. Heillä on jonkin verran enemmän jaksamisen ongelmia kuin muilla.

Syksyllä kokeilin reseptejä ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa. Aloitimme aamun ja välillä myös lounaan jälkeiset tunnit katsomalla muutaman minuutin mittaisia metsä- ja luonto- videoita.

Videonpätkillä oli merkittävä vaikutus! Opiskelijat rauhoittuivat ja hiljentyivät. Videon jälkeen he olivat valmiit aloittamaan päivän työt, ja keskittyminen oli aivan toista luokkaa kuin tavallisesti.

Tarjosin myös mahdollisuutta käydä henkilö- kohtaisten opiskelusuunnitelmien keskusteluja kävellen. Kymmenen opiskelijaa tarttui tilaisuuteen. Puolen tunnin keskustelun aikana kävelimme luontoon tai vähintään syrjään kampusalueelta.

 

Palaute on ollut pääsääntöisesti hyvää. Videot antoivat opiskelijoille mahdollisuuden levähtää ja unohtaa koulun kiireen.

Kävelykeskustelu sopi opiskelijoiden mielestä vastapainoksi jatkuvalle istumiselle. Liikunta auttoi ajattelutoimintaa, ja opettajaankin oli helppo tutustua.

Myös itseäni kävelykeskustelut virkistivät. Hankalaa on se, että aikaa kuluu paljon enemmän kuin keskusteluun sisätiloissa – varsinkin jos kävelykeskusteluja olisi kolmekymmentä.

Työn lisäksi luonnon hyvinvointivaikutuksista tehtyjen tutkimusten lukeminen on vaikuttanut vapaa-aikaani. Olen siirtynyt raskaasta liikunnasta pitkiin metsäkävelyihin ja nukun nykyään paremmin.

 

projects.tuni.fi/metsaresepti/