Mun työ: Hyönteishotelli ja Roskaryökäle tuovat luonnon lähelle

Karoliina Silander huolehtii työtovereiden ja lasten kanssa siitä, että Neulasen päiväkodin pihassa liehuu nyt ja jatkossa kestävän kehityksen Vihreä lippu.

Varhaiskasvatuksen opettaja, varajohtaja Karoliina Silander Helsingin kaupungin päiväkoti Neulasesta

 

Työnkuvani päiväkoti Neulasen varajohtajana on hyvin monipuolinen. Hoidan kolme päivää viikossa 289-paikkaisen päiväkodin yhteisiä tehtäviä. Muut kaksi päivää olen opettaja eri lapsiryhmissä lasten oman opettajan ja muun henkilökunnan pedagogisena tukena.

Neulasella on ollut pitkään Vihreä lippu eli päiväkotien ja oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti. Se ansaitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Teemoittain etenevän ohjelman punainen lanka päiväkodeissa on lasten osallistaminen ympäristötekoihin ja niiden ideointiin.

 

Teemme juuri loppuraporttia energiateemasta. Uutta päiväkotia rakennettaessa saimme katolle aurinkopaneelit, ja lapset tarkkailevat mittareista auringosta saatua sähköntuottoa.

Energiateeman päätösjuhlassa leikittiin sähkötysleikkiä ja aurinkopaneelihippaa. Lasten junailema Roskaryökäle innosti keräämään roskia päiväkodin ympäristöstä.

Ruokahävikkiviikolla pohdimme, mistä ruoka tulee. Hävikki väheni, kun isommat lapset alkoivat annostella itse ruokansa.

Lisäksi olemme kasvattaneet pihalle kukkia, yrttejä ja perunaa, tehneet metsäretkiä ja rakentaneet päiväkodin pihaan hyönteishotellin.

Kun lapset kyselevät pörriäisistä, juttelemme niiden merkityksestä muun muassa pölyttäjinä.