Olli Luukkainen: Toteutuuko kunnianpalautus?

Rinteen hallitus päätti kesäkuussa ohjelmastaan sekä keskeisistä panostuksistaan tälle hallituskaudelle. Kasvatukseen, koulutukseen ja tutkimukseen päätettiin pysyvistä resurssilisäyksistä sekä kertainvestoinneista. Hallitus on jopa julistanut, että kyseessä on koulutuksen kunnianpalautus.

Suunta on eittämättä oikea koulutuksen kahdeksan laihan vuoden jälkeen.

 

Voimakas äänemme tuli kuulluksi hallitusohjelmassa, jonka lupaukset vastaavat moniin opettajien ja alan esimiesten esiin nostamiin huoliin: opettajien määrää ammatillisessa koulutuksessa luvataan kasvattaa, korkeakoulujen ja lukioiden perusrahoitusta luvataan – tosin vain hippusen – nostaa ja varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta parantaa.

Panostukset perusopetukseen jäivät hintsummiksi, tosin paljon on vielä auki. Pysyvää rahoitusta tai välttämättömiä lakimuutoksia oppimisen tuen korjaamiseksi ei luvattu, sitovaa opettajamitoitusta ei kirjattu. Näistä OAJ on pitänyt paljon ääntä ja kertonut opetusalan arjen haasteista päättäjille.

Lähdemme siitä, että hallitusohjelman epätarkkuus on myös mahdollisuus, ja jo hallituksen budjettiriihestä saadaan sekä tarkennuksia kehittämistoimenpiteistä että konkreettisesti rahaa opetukseen ja tutkimukseen.

Hallitusohjelman ohella tämän syksyn budjettipäätöksillä on valtava merkitys sille, millaista opettajien ja esimiesten työ tulevina vuosina on. Pari viikkoa sitten valtiovarainministeriö ehti jo julkaista oman omituisen kamreeribudjettiehdotuksensa, jossa punakynä oli viuhunut hallitusohjelman yli.

Rahaministeriö muun muassa esitti, että korkeakouluille tulisi ensi vuonna vain neljäsosa niille luvatuista rahoista. Tämähän ei meille käy! Onnistuimme onneksi saamaan asialle paljon näkyvyyttä myös mediassa. Asiaan palataan varmasti vielä budjettiriihessä syyskuussa.

OAJ tekee kaikkensa, jotta korjaustoimet saadaan näkyviin nopeasti.

OAJ tekee kaikkensa, jotta tarvittavat satsaukset ja korjaustoimet saadaan näkyviin koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen arjessa mahdollisimman nopeasti eikä vasta hallituskauden lopulla.

Vaikutamme budjettisyksyn aikana voimakkaasti yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa varmistaaksemme, että kunnianpalautus todella lunastetaan.

 

Olli Luukkainen on OAJ:n puheenjohtaja.

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen