Katarina Murto: Me emme odottele

Käynnissä oleva virka- ja työehtosopimusten neuvottelukierros on vaikea. Kunta-alalla ratkaisua on pyritty hakemaan pääsopijajärjestöjen kesken niin neuvottelupöydässä kuin valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan johdolla.

OAJ:n ja Jukon keskeisenä tavoitteena on palkankorotusten lisäksi saada monivuotinen palkkaohjelma, jolla korjataan palkkojen jälkeenjääneisyyttä ja palkkakehitystä vastaamaan paremmin työn vaativuutta, osaamista ja koulutusta.

 

Opettajat todellakin ansaitsevat palkankorotukset ja palkkaohjelman. Venymistä yli kohtuullisten rajojen on tehty jo vuosia, eikä vain koronan ja Ukrainan sodan aiheuttamien vaikutusten johdosta.

Eri ammattiryhmien tai alojen arvottaminen ei edesauta ratkaisuun pääsemistä. Sopimusedunvalvonta kohtaa myös aivan uudenlaisia haasteita, jos neuvottelujärjestelmä murenee.

Tämän vuoden palkankorotukset on tärkeää turvata.

Neuvotteluissa kaikilla osapuolilla on itselle tärkeitä kynnyskysymyksiä. Ratkaisua ei kuitenkaan synny ilman, että osapuolet ovat valmiita kompromissiin. Ratkaisua ei myöskään saada aikaan odottamalla vaan aktiivisesti hakemalla vaihtoehtoja ja neuvottelemalla.

Mitä pidempään neuvottelut venyvät, sitä vaikeampaa ratkaisuun pääseminen on. Lisäksi tämän vuoden palkankorotukset on tärkeää turvata erityisesti nyt, kun inflaation kasvu on kovaa.

Yksityisellä opetusalalla tilanne on myös hankala. Sovittelija on antanut jo kolme sovintoehdotusta, jotka palkkatasolta ja rakenteelta ovat olleet täysin työnantajapuolen tavoitteiden mukaisia. Viimeisimmässä sovintoehdotuksessa perhevapaauudistuksen rahoitus oli ylikompensoitu. Varat siihen olisi otettu heikentämällä erityisesti opettajien työehtomääräyksiä.

 

Hankalassa neuvottelutilanteessa jäsenistön yhtenäisyys on vahvuutemme. Me teemme töitä sen eteen, että saamme mahdollisimman hyvät sopimukset jäsenillemme.

Me emme odottele, vaan haemme aktiivisesti ratkaisuja.

 

Katarina Murto on OAJ:n puheenjohtaja.

katarina.murto@oaj.fi

Twitterissä @KatarinaMurto