Minna Ängeslevä: Lakkovalmius heilahti ylöspäin

Ei ropise tyylipisteitä valtakunnansovittelijalle eikä työministerille. Pikemminkin ihmettelyä tilannetajun puutteesta.

Työministeri siirsi pääkaupunkiseudun kunta-alan työntekijöiden lakkoa yli vapun. Pyyntö tuli valtakunnansovittelijalta. Ehdotuksen takana on työnantajapuoli KT.

Näin näppärästi kohosi opettajien lakkovalmius.

 

Siirtämisen perustelut ovat hatarat. Ministerin mukaan lakko vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua. Valtakunnansovittelija pitää hyvänä sovittelulautakunnan työlle saatua lisäaikaa.

Nytkö sitten tultiin siihen tulokseen, ettei yhteiskunta pyöri ilman kuntien työntekijöitä? Eikö olisi ollut kätevintä kertoa työn merkityksestä tulemalla työntekijöiden vaatimuksia vastaan?

Nyt on vastuksena entistä tiukempi solmu.

Suomalainen työ on framilla vielä vapun jälkeenkin.

Ensimmäiset kunta-alan lakkoaallot ehdittiin käydä läpi ennen pääsiäistä. Ne osoittivat, että opettajilla on tinkimätön tahto ajaa yhteisiä tavoitteita: palkkatason nostoa ja kohennusta työoloihin.

Suurimman lakkorysäyksen siirto sisuunnutti väen entisestään. Suomalainen työ on siis framilla vielä vapun jälkeenkin, jollei sopimukseen sitä ennen päästä.

Mukaan lakkomarssille ovat kymmenen kaupungin 22 000 opettajan lisäksi liittymässä 17 koulun opettajat yksityiseltä opetusalalta. Yksityistenkin lakkoaikaa on kertaalleen siirretty.

Siirretyn lakon aikaan osuvat nyt IB-lukioiden loppukokeet. Niitä on sekä kuntien että yksityisissä lukioissa.

 

Ammattijärjestö haluaa solmia sopimukset työnantajan kanssa neuvottelemalla. Lakko ei ole tavoite. Se on äärimmäinen painostuskeino jäsenten oikeuksien puolesta.

Opettajat ovat pitkään kurkkineet palkkakuopasta, miten yksityisellä puolella ansiot ovat nousseet sopimuskorotuksia enemmän. Palkkojen jälkeenjääneisyyden ohella porukkaa kismittää kasvanut työmäärä.

Työnantajapuolen sopimustarjoukset tällä neuvottelukierroksella ovat olleet samanlaisia räntärättejä kuin lakkopäivinä on räpsinyt kasvoille.

Kaikki tapahtunut on kohottanut joukkohenkeä ja tiivistänyt opettajien yhteisöllisyyttä. Oman työuran ja tulevaisuuden opettajien puolesta ollaan valmiita menemään vaikka sinne kuuluisaan syvään päätyyn saakka.

 

Minna Ängeslevä on Opettaja-lehden päätoimittaja.

minna.angesleva@oaj.fi

Twitterissä @MAngesleva