Minna Ängeslevä: Ilmastotekoja Perussa ja Pahapurolla

Sain tyttäreltäni jokunen joulu sitten lahjaksi palan suomalaista ikimetsää. Ilahduin ikihyviksi.

Jo lapsuudenperheessäni kirjat olivat yleisimpiä ja tärkeimpiä joululahjoja. Metsälahjan saadessani tuntui, että paikkaamme edes vähän luonnolle paperinkulutuksellamme aiheuttamaamme vahinkoa.

Sittemmin pistin hyvän kiertämään ja lahjoitin isälleni kappaleen kainuulaista Pahapuron reunusmetsää.

Käytännössä ikimetsän ostaminen on lahjoitus metsänsuojeluun ja samalla ilmastopäästöjen hyvittämistä. Länsimainen kuluttaja siinä ostaa hyvää omaatuntoa. Vai?

 

Tästä numerosta alkaen Opettaja-lehti on painotuotteena hiilineutraali. Tähän pääsemme kompensointimaksulla, jonka painotalomme Punamusta sijoittaa metsänsuojeluun Amazonilla Perussa.

Ratkaisu on yksi OAJ:n ilmastoteoista. Opettajan ja kahden Retkioppaan painamisen hiilijalanjäljestä meillä on hyvitettävää noin 75 omakotitalon vuotuisen sähkö- ja lämmityskulutuksen verran.

Tästä numerosta alkaen Opettaja-lehti on painotuotteena hiilineutraali.

Arvokkaimpia ilmastotekoja tehdään päästöjä leikkaamalla. OAJ on suunnitelmallisesti pienentänyt hiilijalanjälkeään jo kymmenen vuotta Green Office -ympäristöjärjestelmän tukemana.

Nyt järjestön ilmastotekojen ohjeistus ulottaa työn aiempaa laajemmin myös paikalliseen toimintaan.

Myös Punamustassa ensisijaisesti kutistetaan painotoiminnan päästöjä.

 

Opettajan työssä suurin ilmastoteko on ilmastokasvatus.

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan 75 prosenttia nuorista tuntee ilmastoahdistusta. Opettajien ympärillä ahdistuksen mustat laineet pärskivät ainakin silloin, kun oppilaiden kanssa on puhe ilmastosta tai luonnosta.

Meidän on syytä, myös omalla esimerkillämme, valaa lapsiin ja nuoriin ilmastotoivoa ja uskoa tulevaisuuteen. Näyttää heille, millaista tietoa, taitoa ja teknologiaa kriisin selättämiseksi on jo olemassa ja miten paljon eri puolilla tehdään hyvää. Vakuuttaa, että heidän ääntään kuunnellaan ja heidän ideoitaan tarvitaan.

 

Minna Ängeslevä on Opettaja-lehden päätoimittaja.

minna.angesleva@oaj.fi

Twitterissä @MAngesleva