Minna Ängeslevä: Vähemmän mutta syvemmälle

Opettaja-lehti muuttuu ensi elokuusta alkaen kuukausijulkaisuksi. Tavoitteena on sisällöltään nykyistä pureskellumpi lehti.

Järjestössä on kaivattu kanavaa analyyttisemmalle ja taustoittavammalle aineistolle. Muutos sai myös tuuppauksen tärkeimmältä joukolta, teiltä lukijoilta. Syyskuun lukijakyselyssä 51 prosenttia vastaajista kannatti lehdelle kuukausitahtia.

Lehden toimitus puolestaan on haikaillut aikaa ja joustavuutta tiedon kaiveluun, moniäänisyyden vahvistamiseen ja haastattelujen aikataulutukseen. Opettajat ja muut asiantuntijat ovat kiireisiä haastateltavia.

Venytettyä julkaisuväliä puoltavat myös kasvavat paperi- ja jakelukustannukset sekä harventunut postinjakelu.

Palaute ja toiveet seilaavat äärestä laitaan.

Pelkästään digiin siirtyminen ei ole suunnitelmissa, mutta lukemisen tapaakin utelimme kyselyssä. 71 prosenttia luki mieluiten painettua lehteä. Pelkästään digiä seurasi 6 prosenttia. Melkein 10 prosenttia kyselyn 1 094 vastaajasta ilmoitti, ettei lue Opettajaa ollenkaan.

Pähkäilemme koko ajan keinoja, joilla pysytellä mukana lukijoidemme kiinnostuksen kohteissa, tiedontarpeissa ja puheenaiheissa.

Helpommin sanottu kuin tehty. Saamamme palaute ja toiveet seilaavat äärestä laitaan. Niin nytkin.

Oli kyselyvastaajien joukko, joka kannusti jatkamaan samaan malliin, ja toinen porukka, joka moitti sisältöä hötöksi. Osa rakasti henkilöjuttuja, toiset tiukkaa tieteellisyyttä.

Trendejäkin erottui. Yleisimmät aihetoiveet olivat tuore tutkimustieto, työhyvinvointi, edunvalvonta, epäkohtien käsittely ratkaisukeskeisesti ja OAJ:n toiminta ongelmien selättämiseksi. Useita mainintoja saivat opettajan arki sekä alan ilmiöihin ja muutoksiin pureutuminen.

Toiveista oli upeaa tunnistaa aiheita, joista jo kirjoitamme. Kaikki eivät ole näitä juttuja kuitenkaan löytäneet. Tai sitten käsittelytapa tai sävy ei ole miellyttänyt. Jotkut kaipasivat syventämistä, kriittisyyttä ja avoimuutta.

Hirmu tärkeää palautetta! Kiitos vastaajille.

 

Tehtävämme ei pysähdy lukijoita kiinnostaviin aihevalintoihin ja luistavaan kerrontaan. Meidän täytyy uudistaa kikkakuutosia, joilla saamme erilaiset lukijat nappaamaan lehdestä sen, mikä heitä koskettaa.

Alan, ajan ja opettajien pulssilla pysyäksemme tarvitsemme vuorovaikutusta lukijoidemme kanssa. Kaikki keinot käyttöön siinäkin.

Mistä aiheesta sinä haluaisit lukea?

Minna Ängeslevä on Opettaja-lehden päätoimittaja.

minna.angesleva@oaj.fi

Twitterissä @MAngesleva