Päijät-Häme ottaa ilmastotoimet tosissaan

Alueyhdistysväen matkat yön yli kestäviin koulutuksiin taittuvat kimppakyydeillä. Kokouksiin ei osteta vesipulloja, juomana on kuplavettä hiilihapotuslaitteesta.

Kertakäyttöastioita ei käytetä, ja tarjoilussa suositaan kalaa ja kasviksia.

Alueyhdistyksen toimistolle Lahden Vuorikadulle ostettiin energiatehokas jääkaappi ilman pakastinta, koska pakastimelle oli niin vähän käyttöä.

Edellä esimerkkejä OAJ Päijät-Hämeen ilmastoteoista. Lahdessa tehdään OAJ:n ilmasto-ohjelmasta totta. Valtuusto hyväksyi ohjelman keväällä 2021.

– Kun puolet alueyhdistyksen kokouksista pidetään etänä, ilmasto kiittää, aikaa säästyy ja säästämme samalla järjestön matkarahoja. Etänä on kätevä kokoontua pienempienkin asioiden äärelle, puheenjohtaja Heli Pohjonen summaa.

 

Etäkoulutukset ovat Päijät-Hämeessä arkipäivää. Kun Lahden seurahuoneella järjestettiin koulutus opettajien oikeuksista ja velvollisuuksista, kolmannes tulijoista valitsi seurata ohjelmaa etänä.

– Ruokahävikkiä vältämme muistuttamalla lähikoulutukseen tulijoita, että ilmoittautuneen pitää tulla paikalle, kertoo Pohjonen.

Hän toimii myös Jukon luottamusmiehenä Hollolassa.

– Takavuosina jouduin joskus ajamaan Lahteen vetämään nimmarin kiireelliseen neuvottelupyyntöön. Nyt meillä on onneksi käytössä sähköinen allekirjoitus.

Ilmasto-ohjelma on osa OAJ:n vastuullisuustyötä. Ohjelmasta yhdistykset voivat käydä nappaamassa konkreettisia vinkkejä oman porukan ilmastotekoihin.

 

Tutustu OAJ:n ilmastoteot -ohjelmaan:

oaj.fi/teemmehyvaa