Hanna Ottman: Riittääkö riittävä?

Hyvää lukuvuoden alkua!

Hektisen ja kuormittavan kevään jälkeen rauhallinen, melkein pysähtynyt kesä tuli tarpeeseen; ehti kerätä voimia ja virkistyä.

Viime päivien uutiset antavat kuitenkin olettaa, että syksyn aikana on käyttöä keväällä opituille asioille. Toinen aalto lähestynee.

Valoisaa tietenkin on, että nyt meillä todella on oppeja, kantapään kautta saatua kokemusta siitä, miten toimia.

Hankalaa on se, ettei kaikkea opittua voi vapaasti soveltaa – tilanteisiin kun vaikuttavat niin monet muutkin asiat kuin tieto siitä, mikä olisi paras mahdollinen tapa toimia.

 

Yksi kovimmista opetuksen esteistä tänä syksynä on joidenkin kuntien päätös lomauttaa opettajia.

On vaikea käsittää, mitä päättäjät näissä kunnissa ajattelevat. Ymmärtävätkö, miten paljon syksyllä pitäisi kiriä kevään jäljiltä ja miten paljon koronan vuoksi tehtävät järjestelyt edelleen kuormittavat päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia? Miten arjesta selvitään, jos opettajat tai osa opettajista on pois?

Tänäkin syksynä on turvattava opettajille järkevä tapa tehdä työtään.

Suomalaisten opettajien ammattitaito ja -etiikka ovat huippulaatua. On varmaa, että suomalaiset saavat tänäkin syksynä loistavaa opetusta.

Opettajille pitää kuitenkin antaa mahdollisuus tehdä työnsä – ei koettaa saada heitä tekemään kaksin- tai kolminkertainen työ. Jos vaatimusten ja todellisuuden ristiriita kasvaa liian isoksi, opettajat uupuvat.

 

Tänäkin syksynä opettajille on turvattava järkevä tapa tehdä työtään myös koronaoloissa. Jos opettajan työ estyy, kärsijöinä ovat lapset ja nuoret.

Samalla pitää muistaa, että valtaosassa kuntia nähdään aidosti opettajien ja esimiesten merkitys ja halutaan varmistaa mahdollisimman vakaa ja turvallinen opintie lapsille ja nuorille. Se kertoo hienoa suomalaisista kuntapäättäjistä.

 

Yhtä kevään oppia voi jokainen opettaja ja esimies soveltaa kaikissa tilanteissa: olla armollinen. On tärkeää olla vaatimatta itseltään – tai toisiltakaan – liikaa.

Riittävä on sananmukaisesti riittävä.

 

Levollista ja turvallista syksyä!

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

 

Tekijältä

Vinkeistä vaari

Saamme Opettaja-lehteen upean paljon juttuvinkkejä.

Opettajilta ja esimiehiltä saapuneissa viesteissä paistaa lähes poikkeuksetta ylpeys omasta työstä ja työyhteisöstä. Päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehdään hurjan hienoja asioita. Valitettavasti niistä vain murto-osasta pystymme kertomaan lehdessä.

Joskus vinkit tulevat kuin tilauksesta. Tämän lehden Kumppanukset-juttuun haastateltu lehtori Osku Kiri kertoi meille hänen ja kollegansa yhteistyöstä juuri, kun pohdimme, mistä saisimme seuraavat kumppanukset haastatteluun.

Markkinointiviestinnän yhteydenottoihin harvemmin tartumme. Emme mainosta palveluita tai tuotteita jutuissamme – sitä varten on mainostila.

 

Olen pahoillani, että emme ehti vastata kaikille vinkkaajille. Lupaan, että jokainen juttuvinkki luetaan ja otetaan huomioon lehteä suunniteltaessa.

Lopuksi vinkki tulevaisuuden vinkkaajille. Ideat kannattaa kertoa mahdollisimman ajoissa. Lehden isot jutut suunnitellaan hyvin etupainotteisesti ja seuraava vapaa, juuri omalle idealle sopiva juttupaikka saattaa häämöttää vasta kuukausien päässä.

Johanna Äijälä

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022