Hanna Ottman: Ei ole varaa leikkiä tulella

Suomalaisten nuorten toistakymmentä vuotta jatkunut osaamisen lasku jyrkkeni romahdukseksi tuoreissa Pisa-tuloksissa. Pisa on vain yksi mittari, mutta tulos tukee myös OAJ:n arviota tilanteesta.

Tulosten pitäisi havahduttaa jokainen päättäjä. Esimerkiksi lukutaidon puute on suora este oppimiselle ja pärjäämiselle.

Lukutaito on myös välttämätön edellytys yhteiskunnassa toimimiselle. Ilman riittävää lukutaitoa altistuu informaatiovaikuttamiselle ja osallisuus yhteisiin asioihin horjuu.

Suomalaisen yhteiskunnan vahva perusta, keskinäinen luottamus, uhkaa hapertua.

 

Monissa kunnissa on tahtoa yhden olkiluodon verran, mutta se ei riitä.

 

Tarvitsemme aivan uuden asenteen koulutuksen järjestämiseen sekä valtiolta että kunnilta. Päättäjien on ymmärrettävä, että opettajat, tutkijat ja esihenkilöt tekevät koko ajan kaikkensa, mutta oppimisen edellytykset heikkenevät.

Esimerkiksi nykyisillä opettajamitoituksilla Pisa-tulosten nousu on vain haavekuva.

Kuntien suurin tehtävä on huolehtia siitä, että oman kunnan lapset ja nuoret saavat parhaat mahdolliset eväät elämään. Ne eivät kuitenkaan selviä tehtävästään yksin. Monissa kunnissa on tahtoa yhden olkiluodon verran, mutta se ei riitä, jos valtio leikkaa rahoitusta.

 

Huolestuttavista uutisista huolimatta kannattaa muistaa myös hyvä. Suomen opettajat ja esihenkilöt ovat maailmanluokan asiantuntijoita, ammattikuntansa huippuja.

OAJ:ssä saa nähdä joka päivä, millaista osaamista jäsenillämme on ja millaisia pieniä ja suuria ihmeitä te teette koko ajan joka puolella Suomea, varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Tälle työlle pitää jokaisen tässä maassa haluta parhaat resurssit. Siellä se Suomen tulevaisuus tehdään, arjessa.

 

Hyvää joulun aikaa ja onnellista tulevaa vuotta!

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

» hanna.ottman@oaj.fi

X:ssä @HannaOttman