Hanna Ottman: Edunvalvontaa ja elinvoimaa

Mitä merkitystä ammattijärjestöllä on yksittäiselle opettajalle? Ketä toiminnan pitäisi kiinnostaa? Milloin järjestön toiminta on kiinnostavaa?

 

OAJ:n valtuusto keskusteli toukokuun alussa järjestön tulevaisuudesta ja kehittämisestä. Keskustelun aikana näkyivät erilaiset painotukset ja ajoittain toisilleen vastakkaisetkin tavoitteet ja toiveet.

Näin valtuustossa kuuluu ollakin. Jokainen tuo pöytään oman ja edustamiensa näkökulmaa, ja viime kädessä ratkaisu tehdään erilaisten näkökulmien kompromissina.

Keskeistä on, että järjestön jokaisessa päätöksessä ajatellaan kahta asiaa: miten päätös tukee parhaalla mahdollisella tavalla jäseniä ja luoko tämä päätös hyvää tulevaisuutta opettajille (ja sen kautta myös Suomelle).

 

Järjestön uudistaminen kuulostaa helposti kuivalta ja maistuu byrokratialta.

Sisällöltään kyse on kuitenkin elinvoiman säilyttämisestä: miten opettajien ja esihenkilöiden edunvalvonta järjestetään niin, että se vastaa mahdollisimman hyvin nyky-yhteiskunnan vaikuttamistapoja ja -tarpeita.

Keskustelufoorumilla jokainen jäsen pääsee antamaan ideoita OAJ:n päätösten valmisteluun.

Uudistamista voidaan tehdä monella tavalla.

Yksi konkreettinen valtuustosta lähtenyt esitys on, että jäsenten ja päättäjien mahdollisimman vaivaton ja suora keskustelu tehtäisiin mahdolliseksi. Syysvaltuustosta alkunsa saanut idea on edennyt ja toteutetaan kokeiluna ensi lukuvuoden ajan.

Valmistelemme keskustelufoorumia, jolla jokainen jäsen pääsee keskustelemaan päättäjien kanssa ja antamaan ideoita OAJ:n päätösten valmisteluun.

Tavoite on saada rakentava, avoin, keskusteleva ja parhaimmillaan innovatiivinen foorumi, jossa saa ja pitää esittää teräviä huomioita ja kritiikkiä valmisteilla olevista asioista mutta jossa keskustelu on fiksua ja vie asioita eteenpäin.

 

Ensi lukuvuosi on haastava mutta sitäkin innostavampi ajankohta kokeilulle, sillä päällä on takuulla kiinnostavia asioita: silloin käydään sekä sopimusneuvottelut että OAJ:n valtuustovaalit.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022