Muistokirjoitus Raimo Saari 1932–2022

Vaarini Raimo Saari syntyi Alavudella 28.3.1932 ja nukkui pois rauhallisesti kotonaan Tampereella 2.7.2022 90-vuoden iässä. Raimo opiskeli Rauman opettajaseminaarissa ja aloitti työuransa Alavudella kansakoulunopettajana. Raimo ja mummini Anja avioituivat vuonna 1957, ja lyhyen ajan sisällä heille syntyi neljä lasta. Alavudelta tie vei Virroille Soininkylän koululle, jossa Raimo toimi opettajana ja perusti kouluun menestystäkin niittäneen lapsikuoron. 1960-luvun alussa perhe muutti Mikkeliin.

Mikkelissä Raimo toimi Suomen Nuoriso-opiston musiikin ja kulttuurihistorian opettajana sekä kuoronjohtajana. Hän perusti Mikkelin kamarikuoron vuonna 1965 ja johti sitä vuoteen 1987 saakka. Hän johti myös useita muita lähiseudun kuoroja työuransa aikana ja toimi mm. Savonlinnan Oopperajuhlien oopperakuoron johtajana useita vuosia. Vuonna 1988 Raimo Saarelle myönnettiin Director Cantus-arvonimi elämäntyöstään kuoromusiikin parissa.

Vapaa-ajallaan Mikkelin vuosina perhe liikkui kesäisin Saimaalla Anjuska-veneellä. Myöhemmin löytyi rakas kesäpaikka Kukassalon saaresta, johon rakennettiin mökki aittoineen ja saunoineen. Sinne sijoittuvat myös monet oman lapsuuteni kesämuistot: mummin kanttarellikastikkeet ja letut mökin verannalla, vaarin tarinat Peikko-Petteristä, joka asui Rumavuorella mökin lähellä ja jolle vietiin keksejä syötäväksi, leppäkerttukivi, kauppamatkat Anttolaan…

Eläkepäivillään Raimo ja Anja muuttivat lasten ja lastenlasten perässä Tampereelle. He olivat isovanhempina hyvin omistautuvia ja usein oli joku lapsenlapsi heillä hoidossa. Lapsenlapsia oli yhteensä kuusi, lapsenlapsenlapsiakin ehti vaarin elinaikana syntyä jo yhdeksän. Myös nämä pienet jälkeläiset olivat vaarille tärkeitä. Vaari kannusti meitä lastenlapsia aina musiikkiharrastusten pariin ja oma rakkauteni kuoromusiikkia kohtaan taitaa olla Raimo-vaarin perintöä.

 

Virva Kaakkolammi

Raimo Saaren lapsenlapsi ja varhaiskasvatuksen opettaja