Muistokirjoitus Juhani Konola 1933–2022

Rehtori, järjestövaikuttaja ja sanoitusten luoja

Opetusneuvos Juhani Konola kuoli 11. kesäkuuta 2022 Kempeleessä 89-vuotiaana. Hän syntyi 22.4.1933 Rantsilassa.

Juhani Konola valmistui Heinolan seminaarista kansakouluopettajaksi 1955. Hänen ensimmäinen työpaikkansa yhdessä Raija-vaimonsa kanssa löytyi Kempeleen Ylikylän koululta. Hän toimi Ylikylän koululla opettajana ja rehtorina eläkkeelle siirtymiseensä saakka 1993. Työssään hän oli arvostettu ja pidetty.

1960- ja 70-luvuilla Juhani Konola osallistui kunnallispolitiikkaan sekä ammattijärjestötyöhön Suomen opettajien liiton Oulun piirin puheenjohtajana ja liiton hallituksen jäsenenä. Hän oli järjestämässä mm. ensimmäisiä OPI-päiviä. Myöhemmin Juhani Konola toimi OAJ:n valtuuston ensimmäisenä pitkäaikaisena puheenjohtajana ja Akavan hallituksessa. Ansiokkaasta paikallisesta ja valtakunnallisesta toiminnastaan tasavallan presidentti myönsi Juhani Konolalle 1987 opetusneuvoksen arvonimen. 1989 hänestä tuli OAJ:n Oulun alueen piirin kunniajäsen.

Juhani Konola oli koulun kehittäjä, kokeilujen edistäjä ja lastenmusiikin vahva esille tuoja. Hänellä oli vahva osuus kempeleläisen lastenmusiikkiperinteen syntymisessä. Hänen useat laulutekstinsä ovat päätyneet koulujen musiikkikirjoihin. On syksy niin ihmeellinen, Pilvipeiton alla, Tapio ja Ystävyyden laulu ovat tuttuja ja rakastettuja koululauluja. Lentävä matto ja Tapio – sinfoniaorkesterikokonaisuudet jäävät myös elämään. Hengellisen musiikin puolelta löytyvät Juhlamessu ja Aamusta iltaan -teokset.

Tärkeimpiä paikkoja elämässä Juhani Konolalle olivat koti, kesämökki Puhosjärvellä sekä luonto. Rakkaimmat ihmiset hänelle olivat vaimo, tytär sekä lapsenlapset, jotka jäivät häntä kaipaamaan.

Keskuudestamme on poistunut merkittävä vaikuttaja ja osallistuja, lahjakas ja aikaansaava persoona, opettaja ja johtaja, joka uskoi nousevaan polveen.

 

Jukka Ojala, Jussi Rasinkangas, Pentti Rautakoski

Kirjoittajat ovat Juhani Konolan työtovereita ja ystäviä