Muistokirjoitus Irma Vainikka 1933–2021

Valoisa ja huumorintajuinen äidinkielenopettajamme Irma Vainikka (ent. Pöntinen) kuoli 28.8.2021 Mikkelissä.

Irma syntyi Pieksämäellä vuonna 1933, opiskeli kolmen luokkatoverinsa kanssa Helsingin yliopistossa ja siirtyi opettajaksi Ristiinaan, jossa teki koko työuransa. Me saimme nauttia hänen kannustavasta, jokaisen yksilönä kohtaavasta opetuksestaan kahdeksan vuotta keskikoulun alusta lukion loppuun.

Irma oli pidetty kollega, jolle työtoverit säilyivät ystävinä työuran jälkeenkin. Hän osallistui OAJ:n toimintaan ja kävi äidinkielenopettajien päivillä. Kiinnostusta kieleen ja kirjallisuuteen Irma synnytti muun muassa hauskoilla esimerkeillä ja lukemalla ääneen. Hänen hyväntahtoisuutensa rohkaisi oppilaita. Moni sai kuulla kannustuksen ”Kyllä sinä osaat”. Virheitä ei sivuutettu, mutta ne hyödynnettiin opiksi.

Irma seurasi ja tuki monia entisiä oppilaitaan, useita tohtoriksi asti. Hyvä opetus kantaa yhä hedelmää työtehtävissämme.

Eläkkeellä Irma matkusteli erityisesti Saksassa ja Italiassa. Kulttuuri, liikunta ja mökkeily sekä sukulaisten ja ystävien tapaaminen tekivät eläkepäivistä antoisia. Poikien perheet olivat erityisen läheisiä, neljä lastenlasta suorastaan ”parasta A-sarjaa” – kun kaikkien nimet alkoivat A-kirjaimella.

 

Markku Ihonen, Anna-Maija Juvonen ja Merja Tiittanen
Kirjoittajat olivat Irma Vainikan oppilaita Ristiinan keskikoulussa ja lukiossa vuosina 1971–1980