Muistokirjoitus Aila Roiha 1934–2022

Englannin kielen lehtori Aila Roiha (o.s. Turunen) syntyi Savonrannalla 24.3.1934 ja nukkui pois 88 vuoden iässä Helsingissä 31.7.2022.

Aila, nelilapsisen kauppiasperheen esikoinen, muutti 11-vuotiaana Savonlinnaan alivuokralaiseksi, kun hän aloitti oppikoulun. Siihen aikaan Savonranta oli lossimatkan takana ja koulua käytiin myös lauantaisin. Kotona pääsi käymään noin kerran kuukaudessa. Aila Turunen kirjoitti ylioppilaaksi Savonlinnan Tyttölyseosta vuonna 1954. Aila Turusen tie vei Helsingin yliopiston humanistiseen tiedekuntaan. Hän opiskeli pääaineenaan englannin kieltä ja filologiaa ja sivuaineina saksaa ja latinaa.

Kieltenopettajan ammatti kiehtoi Ailaa ja auskultoituaan Lahden Normaalikoulussa hänet valittiin ensimmäiseen opettajan toimeensa Kemin Tyttölyseoon. Autoileva nuori opettaja ihastui pohjoisen ihmisiin ja maisemiin. Opettajaura vakiintui Parikkalan Yhteislyseossa, jonka lukion englannin kielen lehtorina Aila Roiha toimi peräti 30 vuotta.

Opiskeluvuosista lähtien Aila halusi nähdä maailmaa. Hänelle tulivat erityisen läheisiksi Iso-Britannia, Itävalta, Tanska ja Uusi-Seelanti ja matkoilla syntyi monia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Kulttuurit, kielet ja kansainvälisyys kuuluivat Aila Roihan jokaiseen päivään.

Eläkkeellä ollessaan Aila Roiha opiskeli ikäihmisten yliopistossa, luki paljon, täytti ristisanatehtäviä ja tapasi ystäviä. Vaikka Alzheimerin tauti alkoi viedä voimia, Ailan kiinnostus ihmisiin ja heidän suku- ja kulttuuritaustaansa säilyi. Oppilaat, ystävät ja sukulaiset muistavatkin hänen positiivisuutensa, iloisuutensa ja lämpimän suhtautumisensa kaikkiin ihmisiin.

Poisnukkuneen jäähyväisviesti: ”Sydämellinen tervehdys ja kiitokset kaikille niille lukemattomille ystävällisille ihmisille, joiden elämänpolut ovat eri aikoina kohdanneet omani ja jotka ovat niin monin eri tavoin rikastuttaneet elämääni. Kaikkea hyvää Teille elämänne varrelle.”

 

Essi Tättilä ja Erja Turunen