Yläkoulun uusi oppiaine uni nostaa nuorten osaamisen ja hyvinvoinnin kuopasta. Siitä tulee kansanterveydellinen ja -taloudellinen menestystarina, jolla Suomi lähtee nousuun.
Oppiaineen teho perustuu aitoon monialaisuuteen. Tunneilla perehdytään muun muassa uniriitteihin, lammaslaskuihin ja unihistoriaan. Valmistetaan unileluja, -juomia ja -kuvia lähiluontoa hyödyntäen.
Oppiaine on haastava. Oppilaat pitävät unipäiväkirjan lisäksi uniranneketta, jonka tulokset vaikuttavat arvosteluun. Numeroon 5 vaaditaan edellisten lisäksi unihygieniapassin suorittaminen.
Hyvä menestys edellyttää unidiplomin tekemistä. Siinä syvennytään johonkin unen osa-alueeseen oman mielenkiinnon mukaan tieteellisesti ja taiteellisesti. Diplomista saa lisäpisteitä kaikkiin jatko-opintoihin ja työnhakuun.
Luokanvalvojat koulutetaan unilukkareiksi. He oppivat laajasti herättämiskeinoja, kuten kouluun kutsuhuutoja, painajaisuniuhkailuja ja univitsejä.
Aineenopettajat kurssitetaan perustaitoihin. He hallitsevat koulu-unteluuden eri muodot esto- ja hoitokeinoineen. Jos Wilmaan ilmestyy uupumusmerkkejä, oppilas ohjautuu unihoitajan luo.
Aineenopettajat hallitsevat koulu-unteluuden eri muodot esto- ja hoitokeinoineen.
Lakimuutoksen myötä alaikäiset eivät saa sometilejä tai kännykkäliittymää ilman Uneen-sovellusta. Se ohjaa nuoret ajoissa nukkumaan.
Ensin ruudulla vilahtelee Nukku M. Sitten valot himmenevät ja iltatoimiopastus syrjäyttää somen. Viimein tuutulaulun myötä nuoret pääsevät lukemaan omavalintaisen iltasadun.
Luomuvanhemmat toki saavat nukuttaa nuorensa livenä. He voivat rentouttaa nuorta vaikkapa keskustelemalla ja silittelemällä. Sovellus tosin edellyttää toimenpiteiden päivittäistä kirjausta.
Kotien lisäksi koulun kasvatustehtävää tukee sosiaali- ja terveystoimi. Se järjestää nuorille uniretriittejä ja unitukihenkilöitä.
Heurekassa on myös Teini valvoo -simulaattori, jolla nuoret kokevat valvomisen nahoissaan. Viimeisenä keinona nuoret lääkitään uneen valvomisantabuksella.