Mooses Mentula: Selviytymisohje koulun arkeen

Opettajan pedagogisissa opinnoissa annetaan tietotaitoa opetusopista, mutta suuri osa koulutyön selviytymistaidoista jää itse hankittaviksi. Helpotan opettajan työt aloittavia tarjoamalla kokemusasiantuntijan pikaohjeen kouluarkeen.

 

1. Välituntivalvonnasta ei myöhästytä.

Jos haluat välttää kollegiaalisen suhteen täydellistä perkelöitymistä, seuraat valvontalistaa tarkasti kuin lentokonemekaanikko huolto-ohjetta ja noudat edeltävältä välituntivalvojalta heijastinliivin tasan oikeaan aikaan tai mielellään minuuttia ennen.

 

2. Kouluun ei tuoda halvinta kahvia.

Välituntikahvi on pyhä asia. Älä missään nimessä hanki halvinta laatua, vaan tuo samaa, mitä koulun kaapissa on jo valmiiksi.

Tämän säännön rikkominen muuttaa työyhteisön ilmapiirin liplattavasta järvestä syöksyväksi koskeksi.

 

Roolin takaa luokkaan kurkistelemalla ei saa arvostusta.

 

3. Älä suunnittele itseäsi uuvuksiin.

Jokaisen tunnin ei tarvitse olla tarkkaan mietitty ja monenlaisia työtapoja sisältävä kokonaisuus. Ovenkahvapedagogiikka ei ole huonon vaan hyvän opettajan merkki. Jos teet kaiken aikaa sirkustemppuja, tulee oppilaista ohjeita uhmaavia marakatteja.

 

4. Viestejä ei kirjoitella tai luuria nostella virka-ajan jälkeen.

Kannattaa miettiä, haluatko iltaisin katsoa Solsidania vai perustella huoltajalle, miksi hänen lapsensa ei saa kokeista kymppejä, vaikka on oppinut lukemaan kaksivuotiaana ja jota naapuritkin ovat kutsuneet ihmelapseksi.

 

5. Ole oma itsesi.

Roolin takaa luokkaan kurkistelemalla ei saa arvostusta, vaan seurauksena on älämölöä. Oppilaat kunnioittavat opettajaa, joka on kiinnostunut heistä ja antaa jotain itsestään.

Roolikilvellä voi joskus torjua kohti heitetyn kiven, mutta jos suoja on edessä koko ajan, alkaa murikoita sinkoilla sellaista tahtia, että ne peittävät alleen.

 

 

Seppo ”Mooses” Mentula on tuusulalainen rehtori ja kirjailija, joka pitää vanhojen kirjojen nuuskimisesta.

 

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Otto Kallioranta: Haju paljasti pahanteon

20.11.2023
Kolumnit ja Pakinat

Heli Kamaja: Kirjeenvaihtoa ja tulkintoja

23.10.2023
Kolumnit ja Pakinat

Micaela Morero: Ystävällisin terveisin

25.09.2023
Kolumnit ja Pakinat

Aleksi Vehmassalo: Nollatoleranssi

28.08.2023