Reetta Rädyn kolumni: Hissanope pelasti propagandalta

Se lipsahti suustani ihan vahingossa: ”Odota mun pitää katsoa, onko kolmas maailmansota alkanut.”

Näin selitin 17-vuotiaalle tyttärelleni, miksi halusin selata hetken puhelinta. Trump oli juuri soittanut kuuluisan puhelunsa Putinille, ja historian siivet ja lehdet havisivat kilpaa.

Ei tietenkään pitäisi pelotella perheen nuorisoa tällä tavoin. Puhuimme asiasta myöhemmin, vähemmän mustavalkoisin lausein.

Pelottelu ei ole viisasta, mutta rehellinen puhe on.

 

Tuntui siltä, että meille kerrotaan salaisuuksia.

 

Kävin itse koulut 80-luvulla. Olen kiitollinen etenkin yläasteen historianopettajalle, joka ei toistellut oppikirjojen suomettunutta soopaa, vaan kertoi meille itärajan lapsille, millainen on Neuvostoliitto.

En ole varma, millä luokalla olin tarkalleen, kun historianopettaja sanoi suunnilleen näin: oppikirjasta puuttuu sivuja, jotka täydennetään vihkoon.

Saimme kuulla muun muassa siitä, ketkä ampuivat Mainilan laukaukset ja miten talvisota alkoi. Tuntui siltä, että meille kerrotaan salaisuuksia. Se oli hyvin kiihdyttävää.

Vihko oli muutenkin tärkeä osa opetusta. Teimme sanomalehtikatsauksia ja rakensimme ikään kuin uutta historiankirjoitusta oppikirjan rinnalle.

 

Helsingin Sanomien toimittaja Heikki Aittokoski selvitti viime vuonna, miten hänen kouluaikansa historian ja maantiedon kirjat kuvasivat itänaapuria. Tulos oli karsea: Neuvostoliiton lipomista, Leninin ylistystä. Viron julmasta miehityksestä ei kerrottu, eikä virolaisten joukkokyydityksistä Siperiaan.

Aittokoski arvelee, että moni pelastui propagandalta erinomaisten historianopettajien ansiosta. ”Luokkahuoneissa pystyi puhumaan totta.”

Miten nyt pitäisi puhua koululaisille niin sanotusta ”tästä ajasta”?

En minä tiedä. Riippuu varmasti paljon sekä lapsesta että lapsen iästä.

Itse en yhtään pidä hyssyttelystä.

Aikuisena on ollut vapauttavaa hoilata muiden kylmän sodan ajan lasten kanssa Anni Sinnemäen sanoja: ”Kahdeksanvuotiaana tiesin, että maailma tuhoutuu kaksintaistelussa suurvaltojen.”

Vaikka meille ei kerrottu, me tiesimme.

 

Reetta Räty on vapaa toimittaja.
» [email protected]

 


Opettaja-lehden kolumnit ovat kirjoittajien omia kannanottoja alan ajankohtaisiin aiheisiin.