Arno Kotro: Olenko kuin Alkon myyjä?

Kuten tunnettua, enää ei riitä, että opettaja on opettaja. Pitäisi olla myös sosiaalityöntekijä, psykologi ja järjestyksenvalvoja. Lisään listaan vielä yhden: toisinaan tunnen olevani kuin Alkon myyjä.

Täytyy hiukan selittää. Alkon tehtävähän on hämmentävä: toisaalta pitää myydä mahdollisimman paljon viinaa, toisaalta valistaa, että älkää ostako sitä.

Koulun kuuluisi kasvattaa kriittisiä ajattelijoita.

Opettajantyötä mutkistaa samantyyppinen ristiriita. Toisaalta tehtävämme on sopeuttaa nuoret yhteiskuntaan ja valmentaa heitä kulutuskulttuurin työteliäiksi ja ostovoimaisiksi jäseniksi.

Sitten on se toinen puoli. Koulun soisi olevan itsellinen ja omanarvontuntoinen instituutio, jonka toimintaa ei konsumeristinen globaalikapitalismi sanele.

Koulun kuuluisi kasvattaa kriittisiä ajattelijoita, jotka näkevät aikalaisharhojen läpi ja osaavat kyseenalaistaa vallitsevia “itsestäänselvyyksiä” – sellaisia kuin talouskasvu on yhteiskunnan tärkein päämäärä, elämä on kilpailua, raha on menestyksen mitta ja niin edelleen.

Valloilleen päässyt lattean materialistinen elämäntapa on ekologisesti ja psykologisesti kestämätön ja kaukana eettisistä hyvän elämän ihanteista.

Eli koulun viesti kuuluu aukikirjoitettuna jotenkin niin, että mukautukaa yhteiskuntaan ja sen arvoihin, mutta älkää kuitenkaan.

 

Ylittämätön ristiriita? Ei aivan. Mutta koulun pitäisi nykyistä paremmin havahtua ekologiseen ja kulttuurikriittiseen tehtäväänsä ja kuunnella vähemmän uusliberalistista ajan henkeä ja yritysmaailman pikavoittoihin tähtäävää seireeninlaulua.

Kyllä, koulun pitää tuottaa työvoimaa vientiyrityksiin, mutta se ei ole koulun päätehtävä. Sen sijaan että koulu voitelee kulutuskapitalismin rattaat yhä armottomampaan tuloskuntoon, sen pitäisi tuuppia kohti eettisempää, inhimillisempää ja ekologisesti kestävämpää elämäntapaa.

Tai sinne Alkoon palatakseni. Ei viini itsessään ole ratkaisu tai ongelma vaan se miten – ja mihin tarkoitukseen – sitä juodaan. Sama pätee koulutukseenkin.

 

Arno Kotro on lukion opettaja ja Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Vaihdetaan murhat!

20.10.2022
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Tehdäänkö lupaus?

02.06.2022
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Olen huono opettaja!

16.12.2021