Ysiluokkalaiset loivat uskoa vaikuttamiseen suorassa lähetyksessä

30 sekuntia alkuun! Kun espoolaisen Tiistilän yläkoulun ysiluokkalaiset juonsivat webinaarin, opettajaa taisi jännittää eniten. Aiheena oli Nuoret vaikuttajina Suomessa ja maailmalla.

– Olin varma, että joku jäätyy, olivathan oppilaat ekaa kertaa live-lähetyksessä. Kaikki meni kuitenkin loistavasti, kotitalouden ja terveystiedon lehtori Mervi Salminen sanoo.

Webinaarin vetonaulana oli Pekka Hyysalo, menestynyt freestylehiihtäjä, jonka uran vakava onnettomuus katkaisi. Webinaarissa Hyysalo puhui vastuusta ja korosti jokaisen voivan vaikuttaa siihen, millainen paikka maailma on.

– Kun oppilaat kuulivat, että Pekka tulee mukaan, he tajusivat, että ovat tekemässä jotain isoa.

 

Kun kehitysjärjestö Fidan globaalikasvatustiimi kysyi Mervi Salmiselta, lähtisikö hän oppilaineen tekemään koululaiswebinaaria, opettajan mielessä risteili monenlaisia ajatuksia.

– Korona oli aiheuttanut paljon lisätöitä omien tuntien lisäksi, ja suoraan sanoen pelotti ottaa lisätöitä. Toisaalta etsimme kerholaisten kanssa uusia tapoja tehdä asioita. Päätin tarttua haasteeseen, vaikken tiennyt, mitä se tarkalleen merkitsisi, kertoo Salminen.

Loppujen lopuksi oppilaat toimivat itseohjautuvasti. He suunnittelivat ohjelman Zoom-palavereissa Fidan tiimin kanssa.

 

Webinaaria seurasi noin 300 yläkoulun oppilasta ympäri Suomen.

– Uskon, että tällainen tapahtuma jättää jäljen niin oppilaisiin kuin katsojiin. Toivon, että webinaari saisi jatkoa, ovathan digitaidot nyt luonnollinen osa kouluarkea. Jatkossa yritämme kehittää lähetystä teknisesti, ja osallistaa oppilaita ruudun takana.

Mervi Salmisen perustaman Rafiki- eli hyvän tekemisen kerhon oppilaat ovat neljän toimintavuoden aikana ehtineet leipoa ja askarrella hyväntekeväisyystempauksiin ja järjestää lelu- ja koulutarvikekeräyksiä. Toissa vuonna kerholaiset keräsivät tuhat euroa Kongon sodassa kärsineiden hyväksi.