Solidaarisuustyö kuuluu open toimenkuvaan

OAJ:n yhdistyksissä leviää nyt solidaarisuushaaste. Liittymällä työelämän ihmisoikeusjärjestö Saskin kannatusjäseneksi opettajayhdistys voi edistää työntekijöiden globaaleja oikeuksia.

Kyllä meillä on varaa tehdä hyvää, ajatteli Nina-Marika Pieskä.

Hän ehdotti OAJ:n Riihimäen paikallisyhdistykselle, että se ryhtyisi tukemaan työntekijöiden globaaleja oikeuksia liittymällä Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen kannatusjäseneksi. OAJ on ollut järjestön jäsen vuodesta 2020.

Riihimäkeläiset innostuivat ja päättivät haastaa myös OAJ:n Kanta-Hämeen alueyhdistyksen hakemaan kannatusjäsenyyttä. Kanta-Häme puolestaan heitti pallon edelleen naapurialueelle, OAJ Päijät-Hämeelle.

Uusi solidaarisuushaaste oli syntynyt.

 

OAJ Kanta-Hämeen puheenjohtaja Timo Hillman sanoo, että haasteeseen tarttuminen oli helppo päätös.

– Vastustamme lapsityövoimaa ja kannatamme kaikkien tasapuolista kohtelua. Ne ovat solidaarisuusasioita, joita meistä jokaisen pitäisi viedä eteenpäin.

Saskin toiminnan ytimessä ovat työelämän ihmisoikeudet. Suomessa opettaja ei välttämättä tule ajatelleeksi, mitä kaikkea hyvää ammattiyhdistysliike on saanut aikaan, miettii OAJ Päijät-Hämeen puheenjohtaja Heli Pohjonen.

– Me haluamme antaa kehittyvien maiden opettajille mahdollisuuden samanlaiseen työelämän laatuun kuin meillä Suomessa on.

Riihimäen kaupungin työsuojeluvaltuutettuna työskentelevä Nina-Marika Pieskä on kouluttautunut vapaaehtoiseksi Sask-lähettilääksi.

Hän ajattelee, että solidaarisuustyö kuuluu opettajien toimenkuvaan.

– Meidän on hyvä tietää, mitä maailmalla tapahtuu. Meillä on velvollisuus tietää enemmän kuin on pakko.

 

Saskin kannatusjäsenyhteisöjen jäsenet voivat hakea opintomatkoille ja lähettiläskoulutuksiin. Tarjolla on myös viestinnällistä materiaalia, työpajoja ja kansainvälisiin kampanjoihin osallistumista.

Solidaarisuustyöhön tempautuneet opettajat toivovat, että haaste lähtisi leviämään ympäri maata. Päijät-Hämeestä haastepallo on pompannut jo Etelä-Karjalaan.