Vanha koe, uusi alusta

Sähköinen englannin yo-koe sujui Kallaveden lukiossa ilman teknistä häikkää. Opettajalta siihen on kulunut tavallista enemmän työaikaa.

Hyvinhän se meni. Kuopiolaisen Kallaveden lukion lehtori Eija Venäläinen huokaisee helpotuksesta. Perjantain sähköinen enkun ylppärikoe meni teknisesti hyvin.

Maanantaina Venäläinen aloitti korjausurakan. Sähköiseen korjaukseen paloi huomattavasti enemmän aikaa kuin paperiseen.

Sähköisen koealustan Abitin käyttöä on Kallaveden lukiossa harjoiteltu koko lukuvuoden useissa eri kokeissa. Myös englannin preliminääri suoritettiin sähköisesti.

Lopulta koe oli hyvin samanlainen kuin aikaisempinakin vuosina, vain alusta oli uusi.

− Vanhantyyppinen koe oli siirretty sähköiseen muotoon ja mukana oli videoita ja pari uudenlaista tehtävää. Uutta oli myös kirjoitelmiin liittyvä tausta-aineisto.

Kuunteluosuus oli nyt samassa kokeessa.

Suurin muutos oli se, että kuunteluosuus oli nyt samassa kokeessa, kun se aikaisemmin suoritettiin erikseen.

− Ajan jakaminen kokeen eri osien välillä saattoi olla vaikeaa. Kukaan ei tullut erikseen hoputtamaan, että olisi aika siirtyä seuraavaan tehtävään.

Venäläinen oli neuvonut opiskelijoitaan silmäilemään ensin kokeen kaikki tehtävät. Hän oli kehottanut aloittamaan kuuntelusta, koska silloin salissa on vielä rauhallista.

Uutta kokeessa olivat kuvat ja videot, joita saattoi kelata niin paljon kuin halusi. Kuullun ymmärtämistä, audiokuuntelua, ei kuitenkaan voinut kelata, mutta tauon pituutta pystyi itse säätelemään.

 

Kaikki vieraiden kielten pitkän oppimäärän ylioppilaskokeet järjestettiin nyt venäjää lukuun ottamatta digitaalisesti. Englanti on niistä yleisin ja äidinkielen jälkeen toiseksi eniten kirjoitettu aine.

Opettajilta englannin sähköistäminen on Venäläisen mukaan vaatinut paljon aikaa ja lisäpanostusta. Myös kokeiden, varsinkin kuunteluiden, siirto Abitiin on ollut työlästä.

Venäläinen on pohtinut kollegojensa kanssa, miten salakavalasti kirjoitusten sähköistyminen on lisännyt työmäärää. Koetta ei pysty enää silmäilemään valvoessa, vaan siihen pitää perehtyä erikseen. Valvontakin on vaativampaa.

Kaikkialla yo-koe ei sujunut perjantaina yhtä notkeasti kuin Kallaveden lukiossa. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan seitsemässä lukiossa oli ongelmia koetilan palvelimien kanssa. Kaikki pystyivät kuitenkin jatkamaan koetta ongelmien selvittämisen jälkeen, ja kaikkien kokelaiden vastaukset ovat turvassa.

Ylioppilaskirjoitusten sähköistäminen alkoi syksyllä 2016. Tänä keväänä sähköistettiin englanti ja biologia. Viimeisenä on matematiikka, joka kirjoitetaan sähköisesti keväällä 2019.