Täydennystehtävä: Valjasta tube opetukseen

Mediakasvatusasiantuntija Piia Matikainen Aikakausmediasta rohkaisee opettajia tutustumaan tubetuksen maailmaan.

Tubekulttuuri kiinnostaa nuoria… koska tubettajat ovat tavallisia nuoria, jotka avaavat elämäänsä ja ajatuksiaan. Heihin on helppo samastua, ja heidän seuraamisensa on vuorovaikutteista.

 

Opettajan pitää tuntea tubemaailmaa… koska sen seuraaminen on niin suosittu ajanviete. Aikuisten on tärkeää ymmärtää, mikä ilmiössä kiehtoo, miten tubettamalla voi ansaita rahaa ja kuinka tubettajat vaikuttavat yleisöönsä.

 

Koulussa Youtubea voi hyödyntää… tosi monipuolisesti. Sen avulla voi tutkia kaupallisuutta, mainonnan muutosta ja omaa media-suhdetta sekä opetella verkkokeskustelutaitoja. Voi myös pohtia, mistä olisi itse valmis puhumaan julkisesti.

 

Opettajan tehtävä on… suhtautua tubemaailmaan avoimesti. Kun Youtuben ottaa mukaan opetukseen, opettajakin voi oppia nuorilta. Opettaja taas voi haastaa oppilaita miettimään valtaan ja vastuuseen liittyviä kysymyksiä.

 

Eväitä tubeilmiön käsittelyyn saa… oppilailta ja suosikkitubettajien kanaviin tutustumalla. Tietojaan voi syventää Aikakausmedian ja A-lehtien Tubekulttuurin perusteet -kurssilla, joka koostuu videoista ja oppitunneille vietävistä tehtävistä.

 

Verkkokurssilla opettaja… oppii, mikä tubettajia motivoi, miten kaupallisuus liittyy ilmiöön ja mitä hyötyä tubetuksesta on. Annamme käytännön vinkkejä esimerkiksi siihen, miten oppitunneilla voi käsitellä algoritmien toimintaa tai sitä, kuinka suosittu tubettaja vaikuttaa mielipiteisiin ja kulutustottumuksiin.

Tubemaailma tutuksi

  • Aikakausmedia ja A-lehdet julkaisevat tammikuun lopussa kasvattajille suunnatun Tubekulttuurin perusteet -verkkokurssin.
  • Maksuton kurssi antaa opettajille käytännön työkaluja tubettamisen käsittelyyn.