Syntyykö sopimus sittenkin?

Kun tämä Opettaja-lehti meni tiistaina painoon, kunnan neuvotteluissa oli jännät paikat. Tunnustelu kunta-alan sopimuksen aikaansaamiseksi jatkui viime viikolla hylätyksi tulleen sovintoehdotuksen pohjalta.

– Kaatuneessa ehdotuksessa oli elementtejä, joiden varaan neuvottelutulos voitaisiin rakentaa, mutta vielä vaaditaan työtä, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos luonnehtii.

 

Sovittelulautakunta ehdotti kunta-alalle kolmivuotista sopimusta, ja lisäksi luvassa oli OAJ:n tärkeän tavoitteen eli viisivuotisen palkkaohjelman toteutuminen.

Tämän vuoden yleiskorotus olisi ollut 2 prosenttia, ja myöhemmin tänä vuonna käytettävissä olisi ollut 0,5 prosentin keskitetty järjestelyerä.

OAJ ja neuvottelujärjestö Juko olisivat hyväksyneet ehdotuksen, koska se olisi tuonut kuntiin enemmän palkkarahaa kuin muut alat ovat saaneet. Sopimuskorotukset olisivat olleet vähintään yleisen tason mukaiset.

Sovittelulautakunnan 10.5. antama sovintoehdotus kaatui, sillä yksi pääsopijajärjestöistä hylkäsi sen. Lautakunnan ehdotukselle myötämieliset Juko, Jau ja työnantajien KT ovatkin jatkaneet tunnustelua keskenään.

Sovintoehdotuksessa oli useita positiivisia muutoksia OVTESin sopimusliitteeseen. Esimerkiksi varhaiskasvatukseen ehdotettiin ensi kertaa palkkaeroa kelpoisen varhaiskasvatuksen opettajan ja ei-kelpoisen opettajan välille.

 

Kuntien laajojen lakkojen lisäksi OAJ:n jäsenet ovat olleet lakossa 17 yksityiskoulussa Helsingissä ja Tampereella. Sivistan kanssakaan ei olla päästy sopimukseen, ja sovittelu jatkuu tällä viikolla sovittelija Jukka Ahtelan johdolla.

Myös aikuiskoulutuskeskusten neuvottelujen eteneminen odottaa yksityisen opetusalan ratkaisuja. Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimus koskee lähes 9 000:ta OAJ:n jäsentä.

Muitakin sopimuksia on vielä auki. Avaintyönantajien työehtosopimuksesta ei ole neuvottelutulosta. Avain-tes ja Avain-otes neuvottelut odottavat kunta-alan ratkaisuja.

Kesken ovat myös yksityisiä päiväkoteja koskevat sopimusneuvottelut sosiaalialan työnantajien Halin kanssa.

 

Täällä ajantasainen tieto neuvotteluista: