Yksityisen opetusalan lakkolaiset: Seisomme palkkavaatimusten takana

Yksityisen opetusalan huhtikuinen lakko on saamassa jatkoa. OAJ, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Jyty antoivat 28.4. toisen lakkovaroituksen. Jos palkkaneuvotteluissa ei synny sopua, lakko toteutuu näillä näkymin 13.–16.5.

Opettajia ja oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä edustavat liitot ovat neuvotelleet uudesta työehtosopimuksesta työnantajaliitto Sivistan kanssa pitkin kevättä. OAJ hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen huhtikuussa, minkä vuoksi ensimmäinen lakko toteutui 23.–24.4.

Lakossa oli mukana muun muassa Lahden yhteiskoulu. Opettajien luottamusmies Lauri Tervakangas kehui lakkopisteen tunnelmaa hyväksi.

– Opettajat kokivat, että nyt lakkoillaan tärkeän asian puolesta. Lakkoilulla haluttiin osoittaa, että seisomme palkkavaatimusten takana. Toki toivomme, että työmarkkinaosapuolet pääsisivät sopuun eikä uusia työtaistelutoimia tarvittaisi.

 

OAJ:n tavoitteena on palkkaratkaisu, jolla varmistetaan kelpoisten opettajien pysyminen yksityisellä opetusalalla.

Valtakunnansovittelijan hylätyn sovintoesityksen mukainen ratkaisu olisi jättänyt yksityisen opetusalan opettajien palkankorotukset aikavälillä 2022–2024 noin 2,7 prosenttiyksikköä matalammiksi kuin vastaavaa työtä kunnallisella puolella tekevillä.

Jos toukokuun lakko toteutuu, siinä on mukana ensimmäiseen lakkoon osallistuneiden lisäksi henkilöstöä uusina lakkoon liittyvistä oppilaitoksista. Lakon piirissä on yli 2 000 yksityisen opetusalan työntekijää seitsemällä paikkakunnalla.