Positiivista päänsärkyä: Ylivieskassa ikäluokat kasvavat, ja se tietää rehtorille monenlaista lisätyötä

Rehtori Risto Ojan positiivinen päänsärky liittyy siihen, että oman kunnan oppilasmäärä kasvaa hurjaa vauhtia. Se tuo monenlaista työtä.

Kun Katajan koulussa Ylivieskassa aloitti elokuussa yli 30 oppilasta viimevuotista enemmän, se ei tullut rehtori Risto Ojalle yllätyksenä. Ja keskustan alueen oppilasmäärä kasvaa myös tulevina vuosina.

– Uudet palvelualojen työpaikat houkuttelevat Ylivieskaan lisää asukkaita, ja lapsia syntyy paljon. Syntyvyys oli huipussaan 2004–2014, joten koulumme todella täyttyvät, Oja sanoo.

Parhaillaan kaupunkiin rakennetaan uutta yhtenäiskoulua, jotta tilaa riittää kaikille myös tulevina vuosina.

Rehtorille näin hurja ikäluokkien kasvu tietää monenlaista lisätyötä. Erilaiset laskutoimitukset tulevat tutuiksi ryhmäkokoja räknätessä, erityisen tuen tarpeita arvioidessa ja tarvike- ja kuljetustarpeita miettiessä.

– Myös opettajien työ lisääntyy. Kun oppilasmäärä kasvaa, esimerkiksi tuen tarpeessa olevien oppilaiden määrä kasvaa nykyään vähintään samassa suhteessa. Onneksi olemme voineet palkata lisää opettajia. Koko kaupunkiin heitä on palkattu vuosittain kolme neljä. Me saimme tänä syksynä kaksi uutta opettajaa.

Uusien opettajien palkkaaminen vain kiihtyy tulevina vuosina, ja kelpoisia ammattilaisia saadaan kaupunkiin hyvin. Opettajien määrän lisäys on pitänyt ryhmäkoot kurissa.

– Meillä suurimmassa ryhmässä on nyt 22 oppilasta ja tilaa on vielä vaikka yhdelle kokonaiselle uudelle luokalle.

Kun Oja aloitti vuonna 1995 Katajan koulun opettajana, koulussa oli 130 oppilasta ja koulun arvioitiin pienenevän. Kasvua on kuitenkin ollut koko ajan. Nyt oppilaita on 257.

Oppilasmäärän kasvu on tiivistänyt koulujen yhteistyötä.

– Kaupungin keskustassa on viisi isoa alakoulua lähekkäin. Me kaikki rehtorit pohdimme yhdessä sivistysjohtajan kanssa jo keväällä, mistä tulee kenenkin uuden oppilaan lähikoulu. Mietimme tarkasti jokaisen koulun tilat ja otimme ne huomioon suunnitelmissa. Osa kouluista oli jo niin täynnä, että yhtään uutta luokkaa ei mahtunut.

 

Katajan koulun tilat ovat hienommat kuin missään muussa kaupungin koulussa. Mittava remontti valmistui viime vuodenvaihteessa, sitä ennen oltiin kaksi vuotta evakossa – samaan aikaan uuden opetussuunnitelman käyttöönoton kanssa.

– Henkilöstön muutosvalmius ja poikkeusolojen sietokyky ovat kehittyneet. Oppilasmäärän lisääntyminen tuntuu jo ihan luonnolliselta, ja kyllä se on kaikkineen myönteinen asia – on hienoa, että saamme kasvattaa uusia suomalaisia!