OAJ ja Plan patistavat ilmastotekoihin

Koulu, oppilaitos tai päiväkoti, luokka tai vaikka oppilaskunnan hallitus, vastaa Planin ja OAJ:n haasteeseen ja tee ilmastoteko.

YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 15-vuotias Peppi Tenkanen valtaa OAJ:n puheenjohtajan, 61-vuotiaan Olli Luukkaisen, paikan. Lokakuun 11. päivä järjestettävä valtaus on osa Planin kansainvälistä Girls Takeover -tempausta.

Tempaukseen liittyy tänä vuonna ilmastohaaste, sillä ilmastonmuutos heikentää heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen asemaa entisestään.

– Meidän kaikkien täytyy toimia yhdessä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. On tärkeää, että myös kouluissa puhutaan ilmastonmuutoksesta ja siitä, mitä voimme tehdä sen hillitsemiseksi, Tenkanen ja Luukkainen sanovat.

Tenkanen muistuttaa, että ilmastonmuutos vaikuttaa eniten juuri nuorten elämään.

– Muutos näkyy jo nyt, mutta se vain voimistuu meidän elinaikanamme.

 

Girls Takeoverissa tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Plan muistuttaa näin tyttöjen mahdollisuuksista mutta myös syrjinnästä, jota tytöt ja nuoret naiset kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia.

– Girls Takeoverin avulla voimme lähettää viestin, että nuoret vaativat puheiden sijaan tekoja, Tenkanen sanoo.

Luukkainen haluaa olla mukana, koska hänen mielestään kaikkien on tehtävä voitavansa sekä ilmastokysymysten että tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi.

Tenkanen toivoo, että OAJ:n valtauksen ansiosta koulut kiinnostuisivat ilmastonmuutoksen hillitsemisestä.

– On tärkeää saada ilmastonmuutoksesta puolueetonta tietoa. Toivoisin kouluihin yhtenäistä linjaa. Joissakin kouluissa on esimerkiksi kannustettu osallistumaan ilmastolakkoihin, toisissa taas kielletty.

Tenkanen on vuoden alusta lähtien ollut Planin lastenhallituksen jäsen. Siihen kuuluu kaksikymmentä 11–18-vuotiasta nuorta.

 

Planin ja OAJ:n yhteiseen ilmastotekohaasteeseen pääsee mukaan 25.10.2019 saakka. Ilmoittautua voi jo nyt, ja myös ideoinnin voi aloittaa heti.

Ilmastohaasteeseen ilmoittaudutaan Planin sivuilla. Sivuilla on myös tarkemmat ohjeet, ja sinne tulee materiaalia ilmastonmuutoksesta.

Hyvästä ilmastoteosta on tarjolla palkinnot kolmelle koululle, luokalle tai ryhmälle. Yksi palkinnoista arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken. Kaksi muuta palkinnon saajaa Tenkanen ja Luukkainen valitsevat yhdessä.

 

Näin pääsee mukaan

  • Lue ohjeet ja ilmoittaudu: plan.fi/koulujen-ilmastoteko
  • Palauta kilpailutyö ohjeiden mukaisesti 25.10.2019 mennessä.
  • Voittajat julkistetaan 12.11.2019.
  • Kolme osallistujaa palkitaan Suomirokkikoulun konserttipäivällä tai mehujäillä koko koululle.
  • Konserttipalkinnot antaa Konserttikeskus. Lisätietoa: suomirokkikoulu.fi