Meidän porukka: Viisaat puheet antavat aineksia ajatteluun

Helsingin Go-ope-go-puhetapahtumien järjestäjät haluavat luoda paikan uusille ajatuksille. Viisikko pyytää opettajia välillä puhumisen sijaan kuuntelemaan.

Oletteko bonganneet hyvän puhujan? Kenellä on uutta sanottavaa, ja kuka osaa ilmaista asiansa elävästi?

Tällaisia on kokoontunut miettimään viiden opettajan joukko, joka on mukana suunnittelemassa Helsingin Go-ope-go-puhetapahtumaa ensi maaliskuuksi.

Yhdistys on järjestänyt opettajille suunnattuja puhetapahtumia Turussa, Tampereella ja Helsingissä vuodesta 2015 lähtien.

Tunnelma suunnitteluhetkessä on rento, ja naurua riittää.

– Ilmapiiri on tärkein tässäkin porukassa: se määrittää aina, mitä tapahtuu, Go-ope-go- yhdistyksen puheenjohtaja Tatu Luoto linjaa.

Tapahtumat järjestetään talkoovoimin. Järjestelyjengiin kuuluminen ei kuitenkaan työllistä liikaa, sillä joukko kokoontuu pääasiassa tapahtumien edellä.

– Periaatteena on, että jokainen tekee sen mitä pystyy siinä hetkessä tekemään, Luoto sanoo.

 

Äidinkielenopettaja Sanna Takala Laajasalon peruskoulusta tuli järjestelyporukkaan mukaan, koska hän haluaa tehdä jotakin opettajien yhteisen hyvän eteen ja samalla sivistyä itse.

Helsingin kaupungilla kehittäjäopettajana työskentelevän Jesse Jarvan mielestä asioiden tekeminen toisten hyväksi ruokkii hyvää tahtoa.

– Supersosiaalisen työn vastapainoksi meistä opettajista on rentouttavaa istahtaa kuuntelemaan toisten aikuisten puhetta, Jarva sanoo.

Viime kesänä Go-ope-go-puhetapahtuma järjestettiin Suomi areenassa, ja siellä etsittiin hyvinvoivan opettajan salaisuutta.

Yksi hyvinvoinnin kulmakivi näyttää piilevän aktiivisuudessa.

Erityisluokanopettaja Eva Ahokallio ja luokanopettaja Virpi Simpura ovat mukana järjestämässä puhetapahtumia, koska vapaa-ajan innostava ja mielekäs tekeminen auttavat heitä jaksamaan myös työssä.

 

Go-ope-go haluaa pitää yllä opettajien kiinnostusta siihen, mitä maailmassa tapahtuu.

Tähän mennessä yhdistys on järjestänyt kymmenkunta tapahtumaa. Itselleen tärkeistä asioista ovat päässeet opettajille puhumaan esimerkiksi tutkijat, toimittajat, valmentajat, taiteilijat ja kansanedustajat.

Ohjelmassa on 5–7 noin 20 minuutin mittaisia puheenvuoroa.

– Siinä ajassa ehtii kertoa tärkeimmän. On parempi, että kuulijoille jää nälkä aiheeseen kuin se, että he tulisivat kylläisiksi, Luoto linjaa.

​Puhujat eivät saa rahapalkkiota, mutta he saavat opettajista innostuneen kuulijakunnan, jolla on mahdollisuus viedä innostavia ideoita eteenpäin isolle joukolle.

 

Keväällä puhutaan jälleen

  • Go-ope-go on järjestänyt opettajille suunnattuja puhetapahtumia talkoovoimin Turussa, Tampereella ja Helsingissä vuodesta 2015 lähtien.
  • Yhdistyksen tavoite on ruokkia opettajien ajattelua tarjoamalla monipuolisia puheenvuoroja.
  • Seuraavat tapahtumat ovat keväällä 2023: Turussa 10.3.,Tampereella 17.3. ja Helsingissä 24.3.