Lakon mahdollisuus jäsenten huulilla

Rauhallinen. Se on pääluottamusmies Jaana Alajan tulkinta helsinkiläisopettajien ajatuksista maaliskuun alussa, jolloin neuvottelupäiviä on jäljellä vajaa kuukausi ennen kuin nykyiset virka- ja työehtosopimukset päättyvät. Sopimuksista neuvotellaan kaikilla eri sopimusaloilla lukuisissa OAJ:n neuvottelijoiden ja eri työnantaja-osapuolten tapaamisissa.

– OAJ:n, Jukon ja yhdistyksemme viestit näyttävät toimivan hyvin ja riittävästi. Järjestöön luotetaan, OVTESin pääluottamusmies Jaana Alaja Helsingistä sanoo.

 

Kysymyksiä jäsenet toki esittävät: paljonko lakkoavustus on (120 euroa päivässä), pitääkö kesällä tehdä lakon ajalta jääneet työt (ei pidä) tai mitä tapahtuu, jos on virkavapaalla lakon aikaan (lakko ei vaikuta, virkavapaa jatkuu).

Myös esimiehet tuntevat Helsingissä lakko-oikeutensa. Alajan mukaan työnantajakin on ainakin toistaiseksi tyytynyt siihen, että järjestö on se, joka määrittelee lakkorajat.

– Meillä on hyvä yhteys työnantajien edustajien kanssa ja kaikki tahot tietävät roolinsa.

 

5 000 jäsenen Helsingin opettajien ammattiyhdistys HOAY hioo järjestövalmiuttaan ja on jo järjestänyt jäseniltoja eri opettajaryhmille. Kaikille yhteisen illan lisäksi yhdistys järjesti omat tapaamisensa muun muassa rehtoreille, Sivistan sopimukseen kuuluville ja yhteysopettajille. Tarvittaessa kokoontumistahti tiivistyy.

 

Seuraa alakohtaisten neuvotteluiden etenemistä ja katso järjestövalmiuden useimmin kysytyt kysymykset:

oaj.fi/oajneuvottelee