Kouvola lomauttamassa kahdeksi viikoksi

Kouvola jatkaa opetushenkilöstön lomautusten valmistelua. OAJ on varoittanut lomautusten haitoista ja riskeistä.

OAJ yrittää saada muutosta Kouvolan päätökseen lomauttaa opettajat ensi vuonna kahden viikon ajaksi.

Kaupunginhallitus teki lomautuspäätöksen 16.12. Seuraavaksi työnantaja valmistelee lomautussuunnitelmia.

– Periksi ei anneta. Kaupunginhallitus myöntyi sen verran, että opetusalan kanssa käydään vielä yksi yt-kierros. Yritämme vielä saada päätöksiin muutosta, OAJ:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Olli-Pekka Hakkarainen kertoo.

Yhdistys järjesti ennen hallituksen kokousta mielenilmauksen, johon se kutsui myös muita kaupungin työntekijöitä ja vanhempia. Yhdistys ei puheenjohtajansa sanoin hyväksy ”henkilöstön jatkuvaa kuritusta, eikä lasten ja nuorten turvallisuuden ja tulevaisuuden vaarantamista”.

Lomautuslinjaus tuli kaupunginhallitukseen valtuustosta, joka lyhensi aiempaa lomautussuunnitelmaa kolmesta kahteen viikkoon. Myös osa erityisopetuksen opettajista päätettiin rajata ulkopuolelle tai lomauttaa lyhyemmäksi ajaksi.

Joukko vanhempia osoitti mieltään jo valtuustokokouksen edellä.

 

Lomautus ei sovellu opetukseen, ja se johtaa oppilaiden oikeuksien rikkomuksiin, muistuttaa OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto. Lomautuksen haitat ja riskit ovat tilapäistä palkkasäästöä suurempia ja vaikutukset pitkäaikaisempia.

– Ongelmat eivät korjaannu ennen kuin kaupunki uusii palvelurakenteitaan.

Kouvola ei ole ainoa lomauttaja. Tänä vuonna ovat lomauttaneet Tyrnävä ja Pomarkku. Lomauttaminen on ollut esillä myös Askolassa, Mäntyharjussa ja Uusikaarlepyyssä.

OAJ ei kiistä kuntien talousahdinkoa. Lomautuksilla taloutta ei kuitenkaan kunnosteta.

Opettajia lomauttava kunta saattaa menettää ryhmäkoon pienentämiseen saamansa harkinnanvaraisen valtionavun. Opetusministeriö tulkitsi joitakin vuosia sitten, että lomauttamalla kunta kasvattaa ryhmäkokoa eikä siten täytä valtionavun ehtoja.

– Opettajien arvostuksen ja työssäjaksamisen näkökulmasta lomautus on tyly viesti työnantajalta, Tuomisto sanoo.