Koulukelauksia: Pianisti Jukka Nykänen oli koulun juhlien vakiotähti

Jos Jukka Nykäsestä ei olisi tullut pianistia, hän olisi hyvinkin voinut ryhtyä psykologiksi. Psykologianopettaja sytytti opiskeluinnon roihuun.

Espoon Aarnivalkean ala-asteen musiikintunneilla pianon takana istui 1980-luvulla harvinaisen nuori säestäjä. Pianisti Jukka Nykäsen tulevaisuuden suunnan saattoi arvata jo varhain.

– Soitin aina jotain koulun juhlissa.

Musiikki oli nuoren Jukan lempiaine, mutta muutkin aineet kiinnostivat eloisaa poikaa.

Vain tekninen työ ei ottanut sujuakseen. Jukka kertoo olleensa veistoluokassa hidas ja taitamaton. Opettaja vitsaili hänen hoitavan seurustelu-upseerin tehtäviä.

– Mutta en minä teknistä työtä inhonnut.

Laaja-alaisesta kiinnostuksestaan Jukka kiittelee hyviä opettajiaan. Erityiseen roihuun Jukan opiskeluinnon sytytti lukion psykologianopettaja Eeva Heinäsmäki. Hänen ansiostaan Jukka keskittyi reaalissa yksinomaan psykologiaan. Arvosanaksi tuli laudatur.

– Psykologiasta on ollut hyötyä nykyisessä työssäni, sillä musiikin tekeminenhän on yhteistyötä. Lukion opit ovat ehkä auttaneet ymmärtämään ihmisten käyttäytymistä.

 

Lukiopolkunsa Jukka aloitti Tapiolan päivälukion musiikkilinjalla. Pian kävi kuitenkin selväksi, että aika ei riittänyt sekä musiikkiopiston että lukion musiikkirientoihin.

– Päätin, että käyn koulun kouluna ja harrastuksen hoidan erikseen. Siirryin iltalukioon, mikä oli hyvä ratkaisu.

Lukion jälkeen Jukka pääsi ensimmäisellä yrittämällä Sibelius-Akatemiaan pianomusiikin koulutusohjelmaan.

 

Jukka kertoo seuraavansa nykykoulusta käytävää keskustelua aktiivisesti. Näkökulmaa on tullut myös tuttavapiirin tarinoista. Jukan ystävissä on paljon opettajia, ja edesmennyt isä oli yläasteen rehtori.

– Näyttää siltä, että koulua uudistetaan jatkuvasti ja tahti vain kiihtyy. Toivottavasti onnistutaan säilyttämään tasapaino uusien virtausten sekä vanhojen, hyviksi havaittujen metodien ja yleissivistävien oppiaineiden välillä.

Jukka Nykänen

  • 42-vuotias pianisti ja säveltäjä Helsingistä.
  • Tuttu monista tv- ja radio-ohjelmista, esiintynyt esimerkiksi Vantaan Viihdeorkesterin ja Retuperän WBK:n solistina.
  • Säestää Porin Suomi Areenassa 17.7.2019 OAJ:n järjestämää Rakkaimmat koululaulut -yhteislaulutilaisuutta.