Koulukelauksia: Lenka oli hyvä muttei hikari

Lenka Hellstedtille koulunkäynti oli niin helppoa, ettei hän oppinut tekemään töitä opintojen eteen.

Ensimmäinen koulupäivä jännitti Lenka Hellstedtiä erityisesti. Hän oli huolissaan siitä, miten luokkakaverit suhtautuisivat kahden opettajan tyttäreen. Kouvolassa Kimolan koululla asunut Lenka hyppäsi kodin ikkunasta ulos ja kiersi kouluun metsän kautta.

– Yritin hämätä kavereita luulemaan, että asuisin jossain muualla. Mutta tietysti kaikki tiesivät.

Lenkalle koulunkäynti oli helppoa ja opinnot sujuivat. Hän jopa hieman piilotteli osaamistaan, jottei saisi hikipingon mainetta.

Toisaalta opiskelun helppous oli myös taakka. Lenka ei oppinut tekemään töitä oman oppimisensa eteen. Jos jokin oppiaine ei ilman työtä sujunut, se sai jäädä hunningolle.

Opettajista Lenkalle on erityisesti jäänyt mieleen Iitin lukion psykologianopettaja ja opinto-ohjaaja Ritva Lahti eli tuttavallisemmin Kölli.

– Hän suhtautui ymmärtäväisesti hölmöihin juttuihimme. Hän myös hoksasi, että minulla oli taipumusta teatterialalle ja etsi tietoa alan jatko-opinnoista.

Lukion jälkeen Lenka suuntasi Steiner-pedagogiikkaa opiskelemaan. Parin vuoden jälkeen selvisi, että kutsumus ei riittänyt opettajan työhön. Lenka meni töihin siivoojaksi ja haki Taideteolliseen korkeakouluun. Yllättäen hän pääsikin ensi yrittämällä ohjaajalinjalle.

 

Jos Lenka saisi päättää, suomalaisten koululaisten arkirytmi olisi varsin erilainen kuin nyt. Pienten alakoululaisten koulupäivät kestäisivät pitkälle iltapäivään. Oppituntien jälkeen olisi esimerkiksi kerhoja.

Jos Lenka nyt ryhtyisi opiskelemaan, hän pyrkisi yliopistoon opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa tai kehitysmaatutkimusta. Opintoihin ajaisi halu tehdä jotain konkreettista hyvää, halu auttaa ihmisiä.

Lenka Hellstedt

  • 51-vuotias elokuva- ja tv-ohjaaja, asuu Helsingissä.
  • On työskennellyt lehtorina Aalto-yliopistossa.
  • Hänen ohjaamansa koulumaailmaan sijoittuva 10-osainen komediasarja Kellot soi alkoi TV2:ssa 12.8.2019.