Kansanedustajat hehkuttivat opettajan työtä – Pop up-koulut esillä eduskunnassakin

OAJ vei pop up -koulun eduskuntaan Maailman opettajien päivän aattona. Lisäksi päättäjät saivat viestiä alueiden kouluhuolista.

Opettajan työn vetovoimaa pitää puolustaa, koska sen varassa on koko Suomen tulevaisuus.

Tätä mieltä olivat kansanedustajat OAJ:n järjestämässä Maailman opettajien päivän tapahtumassa eduskunnassa. Puolueesta riippumatta kansanedustajat pitivät opettajan työtä yhtenä maailman merkittävimmistä ammateista.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko (kok.) muistutti, että opettajat takaavat laadukkaan koulutuksen.

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius puolestaan totesi, miten iso vaikutus opettajalla on läpi elämän.

− Jokainen muistaa ikänsä opettajaltaan saamansa kannustukset. Ne ovat elämää kantavia voimia.

 

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toi päättäjille terveisiä OAJ:n On the Road -kierrokselta. Hän huomautti, että nuorten opettajien siirtyminen muihin ammatteihin on maailmanlaajuinen ongelma.

– OAJ:n vastaus siihen on mentorointi ja kokeneen opettajan apu.

 

Maakunnissa ollaan huolissaan ammatillisen koulutuksen karkaamisesta kauas nuorten asuinpaikoista.

− Jollei lähellä ole ammatillista oppilaitosta, kaikki nuoret eivät lähde peruskoulun jälkeen jatkamaan opintojaan, Luukkainen sanoo.

Pienissä kunnissa olisi tarjolla juuri sellaisia työpaikkoja, joissa tarvitaan ammattikoulutusta. Jos yritykset eivät saa työvoimaa, ne panevat pillit pussiin tai muuttavat muualle.

Pätevien opettajien saaminen avoimiin pesteihin on toinen iso huolenaihe. Suomessa on suuria alueita, joissa opettajanvirkoihin ei ole yhtään hakijaa.