Jyväskylän opettajat odottavat lakkoa

Jyväskylän ja Rovaniemen kaupungin palveluksessa olevat opettajat ovat lakossa 6.–7. huhtikuuta, ellei sopimukseen sitä ennen päästä.

Tunnelmat lakon alla ovat innostuneet. OAJ:n Jyväskylän paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Kämäräinen saa opettajilta viestejä, joissa nämä kertovat odottaneensa lakkoa.

– Viesteissä ja puheluissa korostuu “vihdoinkin”, “nyt on aika” ja “olemme valmiit”, lakkoasioista Jyväskylässä vastaava ja neuvottelujärjestö Jukon paikallisen lakkoryhmän viestintävastaava Kämäräinen kertoo.

Jyväskylässä lakkoon osallistuu noin 1 500 opettajaa, joiden sopimus on OVTES tai KVTES. Koska pätevät varhaiskasvatuksen opettajat kuuluvat nykyään opettajien sopimukseen, käytännössä lähes kaikki opettajalakkoilijat ovat OVTES-sopimuksessa.

Koska lakko koskee vain kaupungin palveluksessa työskenteleviä opettajia, koulutuskuntayhtymä Gradian palveluksessa Jyväskylässä olevat lukion ja ammatillisen koulutuksen opettajat eivät lakon piiriin kuulu.

 

Paikallisyhdistys on tehostanut jäsenviestintää jo ennen lakkovaroituksen jättämistä, koska tiedossa on ollut, että Jyväskylä on yksi mahdollisista lakkopaikkakunnista.

– Opettajat ovat kuitenkin korona-ajasta niin kuormittuneita, että kaikki eivät jaksa seurata sähköpostiaan. Koronan tähden ei myöskään ole ollut mahdollista järjestää tapahtumia eikä viestiä niissä jäsenille suoraan, Kämäräinen harmittelee.

Paikallisyhdistyksellä on yhteysopettajien sähköposti- ja Whatsapp-ryhmät. Yhteysopettajat viestivät akuutteja asioita jäsenille, jotka saavat tietoa myös nettisivuilta ja somesta, erityisesti Instagramista ja Facebookista.

 

Kämäräinen joukkoineen ei vielä ole ehtinyt luomaan omia lakkosloganeita. Hän pitää kuitenkin hyvänä Jukon slogania “Arvoa asiantuntijalle” sekä OAJ:n aikaisempaa “Tulevaisuuden kokoinen tehtävä”.

Jyväskyläläisopettajat toivovat palkankorotusten ja palkkaohjelman lisäksi apua työssäjaksamiseen ja työn rajaamiseen.

Opettajat osallistuvat mielenilmaukseen yhdessä muiden jukolaisten kanssa Jyväskylässä 6. huhtikuuta.

 

Lue lisää: