Tähtipölystä tehty

Mistä meidät on tehty ja missä me olemme. Niistä Jaana Sillman on aina ollut kiinnostunut.

Kun Jaana Sillman syntyi vuoden 1969 marraskuussa, Neil Armstrong oli kävellyt neljä kuukautta aiemmin ensi kertaa kuussa. Tapahtumien ansiosta Jaana uskoo saaneensa ripauksen kuu- ja avaruushulluutta jo syntyessään.

– Sitä en kuitenkaan osannut aavistaa, kuinka kokonaisvaltaisesti aihepiiri vie mukanaan, rovaniemeläinen biologian ja maantieteen opettaja Jaana sanoo.

Kahdeksanvuotiaana Jaana lähti isän ja pikkuveljen kanssa katsomaan Tähtien sota Episodi IV – Uusi toivo -elokuvaa. Elokuvasalissa Jaana mykistyi.

Eteen aukesi ennenäkemättömästi kiehtova maailma. Valkokankaalla vilisi galakseja, avaruusaluksia ja jedejä.

Jaana alkoi odottaa jatkoa.

– Seuraavat kolme vuotta olivat elämäni pisimmät. Se, että pääsin Tähtien sodan avulla kaukaisille galakseille, oli uskomatonta. Halusin kokea sitä lisää.

 

Koululaisena Jaana haaveili astronautin urasta ja avaruustieteen opinnoista, kunnes lukion solubiologian kurssit veivät mukanaan. Jaana kertoo olleensa aina kiinnostunut kahdesta seikasta: siitä, mistä meidät on tehty ja siitä, missä olemme.

– Lempiharrastukseni oli ja on edelleen yleinen scifeily.

Tähtien sodan lisäksi Jaana katsoi mielellään Taisteluplaneetta Galactica ja Firefly-sarjoja. Tähtien sodan ykköspaikka oli kuitenkin horjumaton, koska siinä esiintyi Jaanan idoli, prinsessa Leia Organa.

– Oli mahtavaa fanittaa naista, joka teki mitä vain ja pelasti itse itsensä pulasta. Hän oli roolimallini.

Vaihto-oppilasvuodestaan Yhdysvalloissa Jaana muistaa erityisesti yöt, joina hän hiipi alakertaan katsomaan vhs-kaseteilta Star Wars -elokuvia.

– Olemme elinaikanani oppineet avaruudesta paljon. Se, että olen voinut todistaa näitä tähtitieteen tapahtumia, tekee kiitolliseksi.

 

Jaanan luokassa Lapin yliopiston harjoittelukoulussa ylin auktoriteetti Darth Vader valvoo opiskelijoita kaiuttimen päältä. Jaana sai Darth Vaderin pään syntymäpäivälahjaksi veljeltään. Työpöydällä puolestaan seisoo kirpputorilöytö, R2D2-robotti.

Kun Jaana esittäytyy uudelle vuosikurssille, hän esittelee myös Vaderin ja robotin. Tämä saa opiskelijat hymyilemään.

Oppilaat ovat aina suhtautuneet opettajansa intohimoon myötämielisesti. Usein Tähtien sodasta viriää keskusteluita, jotka johtavat vielä syvempiin pohdintoihin muun muassa kaukaisista tähdistä, niitä kiertävistä eksoplaneetoista ja mahdollisesta elämästä muualla.

– Kukaan ei ainakaan vielä ole purnannut. Päinvastoin. Tuntuu, että oppilaista on hauskaa, että opettajalla on tällainen harrastus.

 

Myös kollegat ovat päässeet nauttimaan avaruusaiheista. Marraskuussa Jaana leipoi merkkipäivänsä kunniaksi Darth Vaderin muotoisen mutakakun.

Ennen Lappiin muuttoa Jaana perheineen asui Suomussalmella. Kun Episodi III – Sithin kosto sai ensi-iltansa toukokuussa 2005, Jaanan puoliso osti vaimolleen lipun Kajaanin elokuvateatterin puolenyön näytökseen. Matkaa harrastuksen pariin tuli sata kilometriä suuntaansa.

– Kun ajoin aamuyöllä takaisin kotiin ja mietin muutaman tunnin päästä alkavaa koulupäivää, ajattelin, että pitää olla kohtalaisen hullu, kun harrastuksen vie tälle tasolle.

Jaana ei kuitenkaan vaihtaisi kokemuksiaan. Tähtien sota ja avaruuskiinnostus ovat laittaneet asioita mittasuhteisiin.

– Maailmankaikkeus on käsittämättömän suuri. Mitä kaikkea sieltä vielä löytyykään? Loppujen lopuksi olemme kaikki samaa tähtipölyä.

Jaana Sillman

  • Biologian ja maantieteen opettaja Lapin yliopiston harjoittelukoulussa. Opettaa lisäksi biologiaa Rovaniemen Lyseonpuiston lukion IB-linjalla.
  • Asuu Rovaniemellä. 50-vuotias. Puoliso ja kolme aikuista poikaa.
  • Harrastaa Tähtien sota -fanitusta, avaruuden ihmettelyä, sähköpyöräilyä, avantouintia ja melontaa.