Opetuksessa apuna
Katri Kirkkopelto on tarttunut lastenkirjassaan isoon aiheeseen, lasten puhelimen käyttöön. Yhteinen aika kuluu pelaten pelejä, ryhmäkeskusteluissa lähetellään ikäviä viestejä ja vanhemmatkin liimautuvat ruutuun.
Luin kirjaa ykkösluokkalaisilleni. He innostuivat kovasti, tuijottivat kuvia herkeämättä ja tunnistivat tilanteita. Olin todella yllättynyt siitä, miten vilkkaasti keskustelu alkoi soljua luokassa.
Oppilaat kuuntelivat toisiaan ja pohtivat yhdessä puhelimen käyttöä. Tekisi mieli kertoa vanhempainillassa tästä kirjasta, jonka tekijä on suosittujen Molli- ja Piki-lastenkirjojen kuvittaja.
Katri Kirkkopelto: Piki ja villi vekotin. Lasten keskus 2024.
Kurssi
Etäopiskelin opettajille suunnatun Jyväskylän avoimen yliopiston opintokokonaisuuden. Kurssi kesti noin yhdeksän kuukautta. Opinnoissa perehdyttiin lukuisiin luku- ja kirjoitustaidon oppimiseen liittyviin seikkoihin.
Kurssilla teoria ja käytäntö kävivät vuoropuhelua. Sain pohtia, miksi mitäkin asioita opetetaan.
Opintojen teemoja ovat muun muassa eriyttäminen oppimisen eri vaiheissa, kielitietoisuus, monilukutaito ja sanataide. Opinnot suoritetaan oppimistehtäviä tehden. Kurssi on erityisen hyödyllinen esi- ja alkuopetuksen opettajille sekä S2-opettajille.
Luku- ja kirjoitustaitojen opettaminen ja oppiminen. Jyväskylän avoin yliopisto.
Innoittaja
Opettaja Hanna Rokkilalla on ulko-opetukseen painottuva Instagram-tili. Hän jakaa matalan kynnyksen ulko-opetusideoita, joita hän on suunnitellut ja toteuttanut itse. Hän myös vinkkaa sivustoista, joilta voi löytää sisältöä ulko-opetukseen.
Olen testannut oppilaiden kanssa useita Rokkilan vinkkejä. Syksyllä opettelimme sienilajeja ja sienten osia leikkimällä.
Monet tilillä esitellyt harjoitukset on helppo tehdä ilman isoja valmisteluja.
@Repullinen_arkea
Vinkit antoi kontiolahtelainen luokanopettaja Emma Laakkonen. Hän pakkaa penaaliinsa aina söpöjä kyniä ja hauskoja muistilappuja. Näin hänelle tulee hyvä mieli jo tarvikkeita työpöydälle purkaessa.