Valtteina maltti ja faktat

Nokian varhaiskasvatuksen henkilöstö jännitti syksyllä yt-neuvotteluja. Luottamusmies Tuija Siliuksella riitti töitä ihmisten huolen kohtaamisessa.

Kun Nokian kaupunki aloitti varhaiskasvatuksen yhteistoimintaneuvottelut, tavoitteena oli kymmenen henkilötyövuoden vähennys.

– Tilanne aiheutti paljon huolta työpaikoilla. Ihmiset ottivat yhteyttä ja kyselivät, mitä tapahtuu, keitä irtisanotaan ja koska, kertoo lastentarhanopettajien luottamusmies Tuija Silius.

Tarve toimintojen supistamiselle tuli lasten määrän vähennyttyä parissa vuodessa 147:llä. Ensi vuoden talousarvioesityksen mukaan toimintakulut olivat pienenemässä 910 000 eurolla tästä vuodesta.

– Paljon piti luoda luottamusta siihen, että asiat järjestyvät. Tarvetta oli myös neuvotteluprosessin selventämiselle – mitä yt ylipäätään tarkoittaa.

Tuija oli neuvotteluissa yhdessä pääluottamusmiehen kanssa. He pitivät esillä esimerkiksi mahdollisuuksia osa-aikaistamisiin sekä henkilöstön siirtoa työnantajan tarjoamiin muihin tehtäviin.

– Myös työnantajalla oli alusta asti halu kääntää jokainen kivi, että irtisanomisilta vältyttäisiin

Alkuperäisessä esityksessä henkilövuosia oltiin vähentämässä 28, mutta kun luonnolliset poistumat ja toimien lakkauttaminen oli otettu huomioon, määrä laski kymmeneen.

Luonnolliset poistumat kuten eläkkeelle jääminen ja eri syistä tapahtuneet irtisanoutumiset, henkilöiden oma halu siirtyä vapautuviin työtehtäviin ja toimien lakkauttaminen ratkaisivat lopulta myös sen, että yksikään työntekijä ei joutunut kilometritehtaalle.

– Heinäkuun loppuun mennessä lakkautettavan Koskenmäen päiväkodin henkilöstöä saadaan sijoitettua avoimiin vakansseihin, joita ei ole aiemmin täytetty. Työntekijöitä ei ole myöskään pariin vuoteen rekrytoitu avoimen haun kautta.

Tuijan mielestä luottamismiehen on yt-neuvotteluissa parasta säilyttää maltti ja valmistautua etukäteen hyvin, jotta tuntee faktat tarkasti.

– Tärkeää on myös tehdä yhteistyötä muiden järjestöjen edustajien kanssa.

Tuija Silius

Lastentarhanopettaja Myllyhaan päiväkodissa Nokialla, Nokian lastentarhanopettajien luottamusmies, mukana OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistyksen lastentarhanopettajien jaoksessa, Lastentarhanopettajaliiton valtuuston varajäsen.

Nokian yt-neuvottelut

Nokian kaupunki kävi syksyllä varhaiskasvatuksen henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut päiväkotipaikkojen tarpeen vähennyttyä. Ketään ei irtisanottu. Työntekijöitä sijoitettiin vapautuneisiin tehtäviin. Täyttämättä olleita lastentarhanopettajan toimia lakkautettiin 5.5.2017.

#luottopaikka

Katso Instagramista, millaisen selfien Tuija nappasi.

@oajry