Uusi palvelu tuo tutkijan virtuaalisesti luokkaan

Luokanopettaja Sanna Haapamäki sai fyysikko Matti Silverin Skypen välityksellä oppitunnilleen uuden palvelun kautta.

Missä laitteessa on maailmassa eniten pyöriä? Miksi jää säilyy pitkään sahanpurussa? Miksi halusit tutkijaksi? Tämän tyyppisiä kysymyksiä kuortanelaisen Ylijoen koulun kolmos-nelosluokkalaiset esittivät, kun ympäristötiedon tunnilla vieraili Skypen välityksellä Oulun yliopiston akatemiatutkija, fyysikko Matti Silveri.

Tukku oppilaiden kysymyksiä oli lähetetty tutkijalle etukäteen, jotta tämä sai valmistautua. Luokanopettaja Sanna Haapamäki kertoo, että vierailun aikana kysymykset rönsyilivät myös etukäteen sovitun aihealueen eli renkaiden, vipujen, jousien, lämmön ja tutkijan työn ulkopuolelle. Mikä on maailman kallein mineraali?

– Oppilaat alkoivat ehkä vähän ajatella, että ahaa, tämä mies tietääkin ihan kaiken, nyt annetaan palaa. Mutta Matti kyllä vastaili aihealueen ulkopuoleltakin tuleviin kysymyksiin, eikä hämmentynyt ollenkaan, Sanna kertoo.

Virtuaalinen tutkijavierailu järjestyi Tutkija tavattavissa -palvelun kautta. Sanna ilmoittautui mukaan viime vuoden lopulla pilottivaiheessa, ja tammikuussa palvelu aukesi kaikille.

Nyt vapaaehtoiset tutkijat ja tutkijavierailua toivovat opettajat voivat ilmoittautua palveluun verkkolomakkeella, ja koordinaattori saattaa sopivan tutkijan ja opettajan yhteen. Sen jälkeen nämä voivat sopia keskenään yksityiskohdista.

Sanna kehuu, että vierailusta sopiminen onnistui mutkattomasti. Palvelu tuntui helppokäyttöiseltä, eikä tarvinnut hankkia mitään uusia laitteita tai ohjelmia.

Tutkija tavattavissa -palvelu

  • Opettajat voivat hakea tutkijoita virtuaalisille vierailuille peruskouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin opetuksen tueksi.
  • Ilmoittautuessa voi kertoa toiveita esimerkiksi vierailun aiheesta ja tutkijan alasta.
  • Palvelun avasivat sitä koordinoiva Nuorten Tiedeakatemia sekä opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Suomen Akatemia.