Ulosmarssi antoi opettajille äänen

Hyrian opettaja Teija Punkki valmistelee nykyisin omien töidensä lisäksi myös ohjaajan töitä. Marssimalla ulos työpaikaltaan Hyvinkäällä hän kertoi, että se ei käy päinsä.

Ammatillista koulutusta järjestävän Hyrian opettajat marssivat ulos työpaikaltaan 4.12.2017 vastalauseena sille, että oppilaitoksessa opettajien töitä on siirretty ohjaajille.

Opettajien mielestä heidän ammattitaitonsa on sivuutettu. Myös opiskelijat kärsivät, sillä he ovat saaneet syksyn aikana aiempaa vähemmän opettajan antamaa opetusta, tukea ja ohjausta.

– Me opettajat olemme voineet huonosti koko syksyn ja yrittäneet turhaan tuoda ääntämme kuuluviin. Ulosmarssi toi asiallemme näkyvyyttä, OAJ:n Hyrian opettajien puheenjohtaja Teija Punkki kommentoi.

Työnantaja ei tempauksesta tykännyt.

– Liiketalouden osaston kokouksessa meitä nuhdeltiin siitä, että pilaamme Hyrian mainetta. Me emme kuitenkaan ryhtyneet likaamaan työpaikkamme mainetta vaan tuomaan esiin opettajien oikeuksia ja opettajuutta, Punkki sanoo.

Ei se voi mennä niin, että työnantaja tuo uuden mallin, joka vain survotaan kentälle, eivätkä opettajat voi vaikuttaa asiaan mitenkään, OAJ:n Hyrian opettajien puheenjohtaja Teija Punkki sanoo.

Teija Punkki on asiakaspalvelun ja markkinoinnin opettaja, jolta työnantajan outo kokeilu napsaisi pois puolet lähiopetuksen tunneista.

– Saimme kuulla päätöksestä, kun aloitimme työt elokuussa. Syksyn mittaan paljastui, mitä kaikkea se tarkoittaa.

Aiemmin ohjaajat olivat työskennelleet opettajan työparina, mutta nyt he alkoivat toimia opiskelijaryhmissä ilman opettajaa.

– Olen nyt 23 opiskelijan ryhmänohjaaja. Parin viikon aikana minulla on ollut vain neljä tuntia opetusta, ja paljon asioita on jäänyt käsittelemättä.

Oman työnsä lisäksi Punkki joutuu valmistelemaan ohjaajalle asioita, joita hän aiemmin opetti itse.

– Ohjaaja tekee tunnilla opiskelijoiden kanssa minun laatimiani tehtäviä, jotka sitten tarkistan ja arvioin jälkeenpäin.

Uusi ratkaisu tekee myös Punkin palkkaan melkoisen loven, kun entiset ylitunnit on siirretty ammatillisille ohjaajille.

Ratkaisullaan Hyria yrittää korvata opettajien työtä edullisemmalla ohjaajien työllä, vaikka opetuksen tarve ei ole vähentynyt.

Opettajien ulosmarssin viestinä oli, ettei ammatillista koulutusta ja opettajien ammattitaitoa voi siirtää alennusmyyntiin. Taloudelliset perusteet eivät ole riittävä, säädösten mukainen syy olla antamatta opetusta. Ryhmän opettaminen ja ohjaaminen on tehtäväänsä koulutetun, kelpoisen ammatillisen opettajan työtä.

OAJ on tänä syksynä ratkonut samanlaisia ongelmia myös muissa oppilaitoksissa. Niissäkin on yritetty kikkailla teettämällä opettajien töitä ohjaajilla, mutta niissä päätöksiä on muutettu.

Teija Punkki uskoo, että myös Hyria suostuu ajattelemaan asiaa uudelleen.

– Olisi ihmeellistä, jos oppilaitoksen omistajat antaisivat paikallisen ammatillisen koulutuksen rapautua tällä tavoin.

Hyria järjestää ammatillista koulutusta Hyvinkään ja Riihimäen seudulla.