Työsuojeluvaltuutetulle satelee kysymyksiä sisäilmasta – Satakunta-hanke tuo Tuusulaan säännölliset oirekyselyt

Työsuojeluvaltuutettu Simo Aravuori on tyytyväinen siihen, että Tuusulan kunta hakee Satakunta-hankkeesta lisäpotkua sisäilmaongelman selättämiseen.

Työsuojeluvaltuutettu Simo Aravuori saa opettajilta jatkuvasti kysymyksiä sisäilmasta.

– Opettajat ovat huolissaan omasta tai työkaverin oireilusta, Simo kertoo.

Tuusulassa on tällä hetkellä useita kymmeniä sisäilmaongelmista kärsiviä rakennuksia. Lievemmissä tapauksissa rakennuksessa voi olla vaikkapa ongelmia lämpötilan tai ilmanvaihdon kanssa, vakavammissa tapauksissa esiintyy esimerkiksi mikrobiongelmia. Osittain evakossa on kaksi koulua.

Simo kiittelee sitä, että työsuojeluvaltuutettuna hänet on otettu mukaan kunnan sisäilmatyöryhmiin. Tänä syksynä hän on ollut mukana myös useissa työterveysneuvotteluissa sisäilmaoireista kärsivän työntekijän tukena.

– En ole siellä puolustusasianajana vaan työntekijän edustajana valvomassa, että neuvottelu menee asianmukaisesti. Henkinen tuki on tärkeää varsinkin silloin, jos työntekijä kokee, ettei hänen oireitaan ole otettu vakavasti.

 

Tuusulan kunta on liittynyt mukaan sisäilmaongelmia selvittävään Satakunta-hankkeeseen. Mukaan pääsee sata ensimmäiseksi ilmoittautunutta kuntaa.

Tuusulassa Satakunta-hanke tarkoittaa sitä, että kunta sitoutuu tekemään säännöllisiä oirekyselyjä esimerkiksi päiväkotien ja koulujen käyttäjille. Kunnalle kyselyt maksavat vuodessa noin 72 000 euroa.

Hankkeesta Tuusula saa apua oikeiden rakennusmateriaalien ja korjausmenetelmien valintaan. Kiinteistönhoidon ja terveysalan asiantuntijat arvioivat yhdessä esimerkiksi päiväkotien ja koulujen kuntoa. Lisäksi Tuusulan toteuttamia korjauksia ja käyttäjien terveydentilaa seurataan useilla eri mittareilla.

Simo Aravuori

  • Historian, yhteiskuntaopin ja psykologian opettaja Kellokosken koulussa.
  • Toiminut kaksi vuotta päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna Tuusulassa.

Satakunta-hanke

Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen oppiaineen pyörittämä Satakunta-hanke puuttuu sisäilmaongelmiin monialaisen tutkimuksen keinoin. Hanke liittyy Terveet tilat 2028 -ohjelmaan, joka pyrkii tervehdyttämään julkiset rakennukset ja tehostamaan sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta.